Staatsbezoek Denemarken start onder lentezon
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn hun staatsbezoek aan Denemarken onder een zonnige hemel begonnen.
Om kwart voor acht stijgt het regeringsvliegtuig, de PH-KBX, op in Nederland. Tegen 10 uur landt het toestel op vliegveld Kastrup bij Kopenhagen.
Daar staat de Deense koninklijke familie onder aan de vliegtuigtrap: koningin Margrethe, prins Henrik, kroonprins Frederik en zijn vrouw Mary. Maar ook de andere zoon van de Deense koningin met zijn vrouw: prins Joachim en prinses Marie. Verder zijn de Deense prinses Benedikte en haar man, prins Richard, er om het Nederlands koningspaar welkom te heten.
Na de volksliederen en de inspectie van de erewacht gaan de Nederlandse koning en koningin met de Deense koningin en haar man naar Paleis Fredensborg, het meest gebruikte paleis van koningin Margrethe.
Het ligt een veertig kilometer te noorden van de hoofdstad in een rustige, landelijke omgeving. Hier woont de Deense koningin een groot deel van het jaar en vanwege restauratiewerkzaamheden aan haar woonpaleis in de stad dit jaar zelfs heel het jaar rond.
Het witte, barokke paleis straalt in de zon. De rode loper ligt uit. Een stoet huzaren te paard rijdt de koninklijke gasten tegemoet. De militaire kapel blaast een vrolijke noot.
Langzaam komt de stoet de heuvel op. Bij de ingang van het paleisvoorplein staan enkele tientallen mensen en een schoolklas. Het gaat er ontspannen aan toe. Geen hekken en afzettingen.
De huzaren stellen zich op het voorplein voor de hoofdentree op. Dan kan de klassieke limousine met daarin koningin Margrethe en koning Willem-Alexander voorrijden.
In de tweede auto zit prins Henrik met koningin Máxima. Ze hebben het gezellig samen.
Prins Henrik loopt slecht zo blijkt als hij is uitgestapt. De oude prins heeft wat moeite de paleistrap op te komen. Bovenaan de trap poseren de staatshoofden met hun partners. De lentezon maakt het plaatje af. Binnen is er nog een fotomoment.
Het Nederlandse koningspaar zal de komende nachten op dit paleis overnachten. De naam Fredensborg is een herinnering aan de voor Scandinavië belangrijke datum 3 juli 1720. Toen werd het vredesverdrag getekend waarin Denemarken afstand deed van Skåne, het zuidelijke deel van (hedendaags) Zweden. Dit verdrag werd getekend op de locatie van het paleis in aanbouw en zo werd besloten het paleis de naam ”Vredespaleis” te geven.