Muziek

Organistenportret: Fianne de With uit Nieuwpoort

Als 15-jarige speelde Fianne de With (20) voor de organisten van de christelijke gereformeerde kerk in Nieuwpoort, de gebroeders Van der Vlies, haar eerste stukken voor. De twee oudgedienden gaven groen licht. Sinds vier jaar begeleidt De With één keer per twee weken de gemeente van ruim 200 leden bij het zingen van de psalmen.

Gertrude de Wildt-Brouwer

16 March 2015 22:00Gewijzigd op 15 November 2020 17:25
Fianne de With in ‘haar’ kerk in Nieuwpoort. Beeld RD
Fianne de With in ‘haar’ kerk in Nieuwpoort. Beeld RD

Voordat de organiste, die aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) studeert, de gemeente in Nieuwpoort ging begeleiden had ze al acht jaar les gehad. Ook nu heeft ze nog orgelles, bij Leo Terlouw in Papendrecht.

Als De With haar psalmenbriefje op vrijdagavond krijgt, besteedt ze vaak zo’n twee uur aan het voorbereiden van de dienst. „Ik improviseer niet. Ik heb veel bladmuziek en koraalboeken. In de kerkdiensten speel ik meestal muziek van Dick Sanderman, Martien van der Zwan, Margreeth de Jong en Jaap Niewenhuijse. Af en toe speel ik een klassiek stuk, maar ik weet niet of iedereen dat waardeert. Je moet ook kijken wat past bij het karakter van de dienst.”

De With heeft de indruk dat de gemeente in Nieuwpoort de afgelopen vier jaar beter is gaan zingen. „Eerst kwamen de mensen langzaam op gang. Ik vind dat ze prettiger door zijn gaan zingen. Dat kan te maken hebben met hoe ik me ontwikkeld heb. Het is belangrijk dat je als organist de leiding neemt en duidelijk het tempo aangeeft.”

De speeltafel van het tweeklaviers elektropneumatische orgel staat in het kleine kerkgebouw van Nieuwpoort dicht bij de gemeente. „Het prettige daarvan is dat je heel goed hoort hoe de gemeente zingt”, aldus De With. „Er is geen afstandsverschil. Ik zing zelf ook altijd mee. De traagheid van een elektropneumatisch orgel vind ik voor de begeleiding op zondag niet zo’n probleem. Als ik op andere momenten in de kerk een snel stuk speel, merk ik dat nadeel wel.”

Momenteel wordt het Pelsorgel uit 1959, dat sinds 1983 in de Nieuwpoortse kerk staat, gerestaureerd. Het had al meer dan dertig jaar dienstgedaan en was volgens De With echt aan een restauratie toe. „Het is een orgel waarop je veel verschillende typen muziek kunt spelen. Het zwelwerk voegt echt iets toe aan je spel, daar ben ik wel blij mee. Maar de laatste tijd lieten bij de Trompet en ook bij andere registers verschillende pijpen het afweten. De restauratie zal zo’n drie maanden duren. We gebruiken in deze periode een elektronisch Johannusorgel.”

De organiste vindt het mooi werk, het begeleiden van de psalmen in de eredienst. „Het is fijn dat ik al die jaren orgelles kan inzetten voor de kerk. Ik vind het bijzonder dat ik de lofzang tot God mag dragen met mijn orgelspel.”

Naar aanleiding van de RD-enquête onder kerkorganisten in reformatorische kring worden op deze plaats mannen en vrouwen geportretteerd die zondags de diensten begeleiden. 
Woensdag deel 2.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer