Buitenland

Doden door cycloon Pam op Vanuatu

PORT VILA (ANP/RTR). De cycloon Pam, die vrijdag aan land is gekomen bij de eilandengroep Vanuatu, heeft aan zeker acht mensen het leven gekost. De autoriteiten hebben dat laten weten, meldde directeur Tom Skirrow van de lokale afdeling van hulporganisatie Save the Children vanuit de hoofdstad Port Vila.

14 March 2015 08:09Gewijzigd op 15 November 2020 17:22

Cycloon Pam is de krachtigste sinds tyfoon Haiyan, die op de Filipijnen zeker 5235 levens eiste. Pam heeft windsnelheden van 270 kilometer per uur en veroorzaakt zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen. Volgens Skirrow zijn er zeker twintig gewonden.

De Verenigde Naties vrezen dat mogelijk tientallen mensen zijn omgekomen. Eerder was op basis van de onbevestigde berichten gezegd dat 44 doden waren gevallen in het noordoosten van de eilandengroep. Volgens hulporganisaties kan het dagen en mogelijk weken duren voor de ware omvang van de ramp duidelijk is. De cycloon „voelde aan alsof het einde der tijden nabij was. Het lijkt alsof een bom is afgegaan. Er is geen stroom. Er is geen water”, zei woordvoerster Alice Clements van het VN-kinderfonds Unicef vanuit Vanuatu, waartoe 83 eilanden met in totaal 260.000 inwoners behoren.

„We vrezen het ergste”, zei Sune Gudnitz, hoofd van het VN-coördinatieteam voor humanitaire zaken op Fiji. „Onze voornaamste zorg is een hoog aantal doden, maar we zijn ook bang voor enorme verwoesting.”

Ook Unicef repte zaterdag over de schade. De organisatie schat dat de helft van alle inwoners getroffen is. Ook de gebouwen waarin geschuild wordt zijn beschadigd door de wind. Veel plantages zijn verwoest, waardoor de voedselvoorziening gevaar loopt.

De VN zijn van plan om zondag, als de storm over Vanuatu is getrokken, hulp te sturen maar de eilandengroep in Oceanië. Volgens Unicef is op korte termijn ongeveer 2 miljoen dollar nodig om direct te kunnen helpen. Er is volgens de organisatie behoefte aan water, zeep, sanitaire voorzieningen en medische spullen.

Ook landen als Tuvalu, Kiribati en de Salomonseilanden lopen gevaar. Later trekt de storm richting Nieuw-Zeeland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer