Christenvervolging

Vrouwen vormen de spil in de kerk in Vietnam

Na de communistische machtsovername in Vietnam, in 1975, zag het er somber uit voor de kerk in het land. Toch groeit de kerk in Vietnam, met name in het noorden, de vroegere machtsbasis van de communisten.

Albert-Jan Regterschot

13 March 2015 14:10Gewijzigd op 15 November 2020 17:22
Markt in Vietnam. beeld Milei.vencel/Wikimedia
Markt in Vietnam. beeld Milei.vencel/Wikimedia

Ze is pastor van een huisgemeente in Vietnam, de 56-jarige Linda. In de afgelopen vier jaar groeide de gemeente van 50 naar 250 leden. „Het is nu eigenlijk geen huisgemeente meer”, zegt de kerkleidster met een glimlach. „God geeft een rijke zegen.”

Linda was zaterdag de hoofdspreker op de Women to Women-dag van Open Doors Nederland. Women to Women is het vrouwennetwerk van de organisatie, die opkomt voor vervolgde christenen. Hoewel de christelijke kerk in Vietnam steeds meer bewegingsvrijheid heeft, gebruikt de kerkleidster om veiligheidsredenen een schuilnaam. „In de stad kunnen christenen openlijk bijeenkomen. Maar op het platteland loop je het risico om door de politie te worden opgepakt.”

De Vietnamese verkeert in een bijzondere positie. Haar man is voorganger in een netwerk van huisgemeenten, maar ook Linda is pastor en heeft in veel zaken de leiding. Zo stuurt ze het vrouwennetwerk van de kerk aan. „Als mijn man het huis uitgaat, wordt hij onmiddellijk gevolgd door de geheime dienst. De overheid ziet mannelijke leiders als een bedreiging”, legt ze uit. „Naar mij kijken ze niet om. Een vrouw wordt niet als een risico gezien.”

In de ruim twintig jaar dat Open Doors in Vietnam werkt, zijn het daardoor steeds vaker vrouwen die bij de opbouw van huiskerken sleutelposities innemen, zegt Linda. „Sowieso is driekwart van de kerkgangers vrouw. Mannen zijn minder makkelijk met het Evangelie te bereiken. Dat speelt in veel Aziatische landen.”

Toen Open Doors in Vietnam ging werken, vroeg de organisatie aan kerkleiders om een lijst op te stellen van zaken waarbij hulp nodig was. Daaruit ontstonden trainingen, gericht op de situatie in Vietnam. Linda: „Er is maar weinig kennis over de Bijbel. Daaraan proberen we iets te doen via cursussen. Een verrassende manier is het aanbieden van Engelse les. Daarbij vertalen we Bijbel­gedeelten. Er zijn ook niet-christenen die daaraan deelnemen. Velen willen Engels leren, omdat dat je een betere positie geeft op de arbeidsmarkt.”

Ook de huwelijkscursus is populair, stelt ze. „Daarbij spreken we over het huwelijk in Bijbels licht. Daarbij worden ook de mannen betrokken. Op die manier kunnen we hen eveneens met het Woord van God in aanraking brengen.”

Tijdens de Women to Women-dag, zaterdag in Amersfoort, vertelde Linda Nederlandse vrouwen over de bijzondere dingen die ze meemaakte in het voorheen strengcommunistische noorden van het land. „Er zijn daar veel drugsverslaafden. Inmiddels worden we als kerk gevraagd om Bijbelonderwijs te geven in gevangenissen. De regering onderkent dat Gods Woord een sleutel vormt tot het veranderen van mensen. Er zijn zelfs kinderen van communistische leiders die verslaafd waren en nu pastores zijn in de kerk.”


Priscillatraining in Vietnam

In Vietnam is Linda betrokken bij de Priscillatraining, een cursus waarbij vrouwen in de kerk les krijgen in onder meer leiderschap. De training wordt door Open Doors Nederland ondersteund.

Vrouwen in de kerk in Vietnam bevinden zich vaak in een bijzondere positie, zegt woordvoerder Arend Pleysier van Open Doors Nederland. „In de Vietnamese cultuur worden vrouwen als minder belangrijk gezien dan mannen. Mannelijke kerkleiders worden door de overheid in de gaten gehouden, vrouwen niet. Daardoor kunnen ze belangrijke functies vervullen zonder dat ze steeds gecontroleerd worden.”

De Priscillatraining leert vrouwen ook om te gaan met het feit dat ze in de kerk vaak een sleutelrol hebben, terwijl ze maatschappelijk gezien een ondergeschikte positie hebben. Dat levert vaak spanningen op, zowel bij de vrouwen zelf als bij mannen in de kerk, die vrouwelijke leiders niet altijd accepteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer