Politiek

Namen die rondzoemen voor Veiligheid

DEN HAAG (ANP). Op het Binnenhof zoemen namen rond van mogelijke kandidaten om de gevallen minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie op te volgen. Maar niets staat nog vast: de VVD is druk bezig om de juiste personen voor de posten te zoeken. Premier en VVD-leider Mark Rutte vindt de functies te belangrijk om overhaast beslissingen te nemen. Dinsdag verwachtte hij een tot twee weken nodig te hebben om opvolgers te vinden voor de afgetreden Ivo Opstelten en Fred Teeven. Hieronder een aantal van de circulerende namen.

11 March 2015 17:03Gewijzigd op 15 November 2020 17:18

Henk Kamp (23 juli 1952, Hengelo, Overijssel): is nu minister van Economische Zaken (sinds november 2012) en staat de laatste tijd vooral onder druk vanwege de gaswinning in Groningen en de aardbevingen die daarmee gepaard gaan. Hij heeft veel politieke ervaring. Zo was hij minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, minister van Defensie (missies in Irak en Uruzgan) en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tussendoor was hij Tweede Kamerlid voor de VVD en Nederlands commissaris op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Na een opleiding bij de Belastingdienst werd Kamp fiscaal rechercheur. Ook was hij wethouder in Borculo.

Jeanine Hennis-Plasschaert ( 7 april 1973, Heerlen): is sinds november 2012 de eerste vrouwelijke minister van Defensie. Ze kreeg te maken met de gevolgen van reorganisaties en was nauw betrokken bij nieuwe missies, zoals in Mali, Afghanistan en de deelname aan de internationale strijd tegen Islamitische Staat in Irak. Voordat Hennis minister werd, was ze ruim twee jaar Tweede Kamerlid voor de VVD en daarvoor zes jaar lid van het Europees Parlement. Ook werkte ze voor de Europese Commissie in achtereenvolgens Brussel en Riga. Na het vwo ging ze naar de European Secretarial Academy.

Jan-Kees Wiebenga (6 april 1947, Haarlem): is jurist en staat bekend als een onkreukbaar VVD-politicus en bestuurder. Hij is lid van de Raad van State en voorzitter van de integriteitscommissie van de VVD, die onlangs nog het declaratiegedrag van het inmiddels opgestapte Tweede Kamerlid Mark Verheijen onderzocht. Wiebenga studeerde Nederlands recht in Leiden. Hij werd op jonge leeftijd burgemeester van Eelde en was daarna lid van de Eerste en Tweede Kamer. Nadat hij uit de Haagse politiek was vertrokken, was hij lid van het Europees Parlement. Wiebenga was in 1999 lijsttrekker voor de VVD bij de Europese verkiezingen.

Laetitia Griffith (1 november 1965, Suriname): is jurist en lid van de Raad van State. Ze was als Tweede Kamerlid voor de VVD actief op het gebied van justitie, veiligheid en constitutionele zaken. Ze was korte tijd wethouder in Amsterdam (financiën, economische zaken, luchthaven en ICT). Griffith werkte al eens op het ministerie van Justitie: ze was er senior beleidsadviseur bij het directoraat-generaal rechtshandhaving. Ze is onder meer voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Griffith ging op haar twintigste naar Nederland om rechten te studeren in Amsterdam.

Annemarie Jorritsma (1 juni 1950, Hengelo, Gelderland): is nu burgemeester van Almere. Ze begon ooit als secretaresse en gemeenteraadslid in Bolsward. Jorritsma schopte het tot minister van Verkeer en Waterstaat en hield zich bezig met de Betuwelijn, de Hogesnelheidslijn, de verzelfstandiging van de Spoorwegen en Schiphol. Later werd ze minister van Economische Zaken en vicepremier. Studeerde onder meer Frans en toeristische vorming. Jorritsma komt over als een levenslustige en kordate politica.

Tjibbe Joustra (6 februari 1951, Hengelo, Overijssel): is sinds 2011 voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hij was eerder secretaris-generaal van Landbouw en Visserij en vijf jaar nationaal coördinator terrorismebestrijding. Hij studeerde Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Joustra moest in 2004 opstappen als baas van uitkeringsinstantie UWV omdat de inrichtings- en verbouwingskosten van het hoofdkantoor te hoog waren uitgevallen. Er was vooral opvallend veel zorg besteed aan de directieruimtes.

Sander Dekker (9 februari 1975, Den Haag ): is sinds 5 november 2012 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij is ook belast met media. Daarvoor was hij wethouder van onder meer financiën in Den Haag. Hij was ook docent en onderzoeker in Leiden, op het gebied van politie en justitie en, in 1998 en 1999, stafmedewerker parlementaire onderzoekscommissie evaluatie opsporingsmethoden. Hij studeerde bestuurskunde. Dekker is een doorzetter: nadat hij in 2013 sleutelbeen, elleboog, rib en pols had gebroken door een ongeval met zijn fiets, werkte hij al heel snel en met één arm weer volop door.

Ard van der Steur (7 oktober 1969, Haarlem): is sinds 17 juni 2010 lid van de Tweede Kamer en houdt zich bezig met straf- en procesrecht, rechterlijke macht, gevangeniswezen en tbs, reclassering, wapenwetgeving, zware criminaliteit en misdaadslachtoffersbeleid. Hij studeerde rechten in Leiden en was advocaat en verder docent op de Leidse rechtenfaculteit. Zijn politieke leven begon hij als lid van de gemeenteraad van Teylingen. Van der Steur won in 1991 het Nederlands kampioenschap debatteren. Hij is benoemd in de enquêtecommissie Fyra. Van der Steur komt in zijn manier van doen op sommigen over als het prototype van de VVD’er.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer