Politiek

Toch onafhankelijk onderzoek naar Teeven-deal

DEN HAAG (ANP). Een onafhankelijke commissie gaat onderzoek doen naar de omstreden miljoenendeal die justitie vijftien jaar geleden sloot met een drugshandelaar. Dat gebeurt op aandringen van de Tweede Kamer, die dinsdagavond een voorstel daartoe van de ChristenUnie steunde.

11 March 2015 06:47Gewijzigd op 15 November 2020 17:17
Premier Mark Rutte tijdens het debat over de Teevendeal. Beeld ANP
Premier Mark Rutte tijdens het debat over de Teevendeal. Beeld ANP

Premier Mark Rutte wilde het initiatief voor het onderzoek liever bij de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie neerleggen. Maar hij ging akkoord in het debat over het aftreden van veiligheidsminister Ivo Opstelten en zijn staatssecretaris Fred Teeven.

Zij stapten maandag op omdat Opstelten de Tweede Kamer verkeerd had ingelicht over de kwestie, een doodzonde in de politiek. Opstelten was als minister verantwoordelijk voor het handelen destijds van Teeven als officier van justitie.

Cruciaal was dat Opstelten vorige zomer had gemeld dat er op zijn departement niets te vinden was over het schikkingsbedrag, ook niet in de back ups van de computersystemen. Dat bleek onjuist. Een nieuwe zoekactie leverde zondag de informatie wel op.

Daaruit bleek ook dat er niet 2 miljoen gulden met de deal was gemoeid maar dat er toch 4,7 miljoen gulden was overgemaakt. Dat laatste was vorig jaar al gemeld door een advocaat, maar het was niet te bewijzen. Totdat Nieuwsuur vorige week alsnog met betalingskenmerken kwam. Uiteindelijk bleek dat deze codes niet eens nodig waren om het bedrag op te sporen.

De oppositie was verbaasd dat deze ene technische fout heeft geleid tot het aftreden. De partijen verweten Rutte geen regie te voeren en bovendien irriteerde het ze mateloos dat Rutte opnieuw geen opheldering gaf over de deal. Het onderzoek moet nu duidelijkheid scheppen.

PVV-leider Geert Wilders vond het ongeloofwaardig dat Teeven niet meer wist wat het bedrag was. De staatssecretaris had hierover open moeten zijn tegenover de premier en Opstelten, vond Wilders, en Rutte had moeten doorvragen. Rutte had dat niet gedaan, niet vorig jaar en ook niet vorige week.

Hij gaf toe hierin terughoudend te zijn, omdat het een deal was van lang geleden waarvoor geheimhouding was afgesproken. De oppositie noemde de uitleg van de premier „onnavolgbaar, te laconiek, niet geloofwaardig, lichtvaardig en onbevredigend.”

De betrokken crimineel Cees H. zelf heeft inmiddels aangegeven dat hij er geen bezwaar tegen heeft dat de deal openbaar wordt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer