Hoogspanningsmast in water kabbelende Oosterschelde
KRABBENDIJKE. Netbeheerder Tennet heeft een nieuw plan gemaakt voor de aanleg van een hoogspanningsverbinding bij Krabbendijke. Opvallend onderdeel: een van de masten verrijst niet op het land, maar buitendijks in de Oosterschelde. De aanleg begint eind 2016.
Volgens woordvoerders van Tennet en het ministerie van Economische Zaken –dat de vergunning verstrekt– is de bouw van de mast in de Oosterschelde verantwoord. De Oosterschelde is een nationaal park en een Natura 2000-gebied.
De mast zal volgens hen slechts een geringe belasting van de natuurwaarden in de zeearm opleveren.
De plannen voor het nieuwe hoogspanningstracé zijn omstreden. Er loopt al een oude hoogspanningsleiding door Krabbendijke. Om ruimte te maken voor het nieuwe traject dat ten noorden van het bestaande moest komen, wilde de netbeheerder aanvankelijk het bestaande netwerk meer naar het dorp verplaatsen.
De inwoners en de politiek kwamen daartegen in het geweer. Nu is ervoor gekozen de bestaande masten niet te verplaatsen. Dat betekende wel dat de nieuwe leiding meer noordwaarts, richting de Oosterscheldedijk, moest opschuiven.
Dijkje in zeearm
Bij de uitwerking bleek dat in dat geval een van de 70 meter hoge masten té dicht bij de dijk zou komen. Er mag niet zomaar op of vlak bij een dijk worden gebouwd. Daarom komt die mast nu op een aan te leggen dijkje in de zeearm te staan.
Donderdag presenteerde Tennet het nieuwste tracé op een inloopavond in het dorpshuis van Krabbendijke. Bijna honderd mensen kwamen erop af.
Dorpelingen Kees Sent en Kees Minnaard zijn sceptisch. „Krabbendijke ligt in een heel smal stukje Zeeland van enkele kilometers breed tussen de Ooster- en Westerschelde”, zegt Sent. „Dit gebied dreigt onbewoonbaar te worden. Er liggen hier al een spoorlijn, een snelweg en ondergrondse gas- en waterleidingen. Laat ze dit tracé ook maar ondergronds aanleggen, of in de Westerschelde. Anders kun je straks door de horizonvervuiling de kerktorens van Krabbendijke niet meer zien in dat woud van masten.”
Volle 380kV-verbinding
Het tweetal steunt het plaatselijke actiecomité ”Zeg nee tegen 380kV”. Als de masten klaar zijn, kan er meer elektriciteit getransporteerd worden van Zeeland naar de landelijke 380kV-hoogspanningsring die heel Nederland beslaat, redeneert Tennet. Volgens de netbeheerder is de bestaande 380kV-verbinding vol.
Huizen van bewoners van de buurtschap Roelshoek bij Krabbendijke komen straks binnen de magneetveldzone rond de nieuwe masten te liggen. Omdat niet vaststaat dat de elektromagnetische straling in die zone onschadelijk is voor de gezondheid, krijgen deze bewoners een schadevergoeding. Minnaard: „Er wonen daar gezinnen met jonge kinderen die bij de vorige tracékeuze nog niet in de straling zaten, maar nú wel.” Als mensen besluiten te verhuizen, zal Tennet hun de mogelijkheid bieden zich te laten uitkopen.