Spiegels, kralen én echt nieuws op het Mobile World Congress in Barcelona
BARCELONA. Op het Mobile World Congress zijn weer veel spreekwoordelijke spiegeltjes en kralen te vinden. Maar natuurlijk is er ook echt nieuws.
In de eerste categorie valt de HTC RE. Een eigenaardige camera die waarschijnlijk volgend jaar nergens meer te bekennen is. De camera lijkt nog het meest op een puffer voor mensen met ademhalingsmoeilijkheden.
Het gebruik ervan is erg gemakkelijk: er zit maar één toets op. Indrukken betekent: foto maken, ingedrukt houden is: video maken. De camera kan onder water, maakt beelden van 16 megapixel en is los van elke mobiele telefoon te bedienen.
Het grote voordeel zit ‘m volgens HTC in de simpele vorm en het bedieningsgemak – maar dat is meteen ook de beperking: je kunt de gemaakte beelden alleen bekijken op een smartphone en die heeft in de regel minstens zo’n goede camera en veel meer instelmogelijkheden. Om dan 150 euro neer te tellen voor zo’n extra apparaat?
Samsung
De categorie echt nieuws wordt aangevoerd door de Samsung Galaxy S6. Niet omdat het een verrassing is dat Samsung dit vlaggenschip in Barcelona presenteerde, maar omdat elke beursganger toch even de vingers komt aflikken bij de vorm van de S6.
De afgeronde zijkant is kennelijk een poging om de iPhone 6 de loef af te steken. Het scherm loopt door tot aan de rand en is ook een beetje gebogen. De beeldkwaliteit is met 577 pixels per inch zeer hoog. Ook onder deze glimmende motorkap zijn veel vernieuwingen te vinden. PCMagazine zette ze op een rij. De goedkoopste variant kost 700 euro.
Senioren
Opvallend is de belangstelling voor een nieuwe doelgroep: de senioren. Volgens een onderzoek van Deloitte is de groep 55-plussers de categorie die nu het snelst overstapt op de smartphone. Maar een derde van hen heeft nog nooit een app gedownload.
Op de beursvloer in Barcelona zijn diverse aanbieders van ‘seniorenmobieltjes’, zoals die van Doro: smartphones met grote pictogrammen, een zeer eenvoudige bediening en zonder overbodige en verwarrende knoppen. Heldere toetsen, een camera met een echte sluiterknop, ingebouwde instructies, en een wat hardere luidspreker – functies waarbij speciaal aan de oudere gebruiker is gedacht. De goedkoopste versie van de simlockvrije smartphones kost 169 euro.
Slim horloge
Binnen de categorie slimme horloges is intussen ook gemikt op een speciale doelgroep. Smartwatches zijn er al een paar jaar, dat blijkt wel uit de vele varianten die intussen verschijnen. Wie graag een echt Zwitsers analoog horloge wil én toch een smartwatch, kan de ZeClock van Mykronoz overwegen. Onder de wijzerplaat zitten niet alleen tandwielen maar ook veel elektronica: de klok is via Bluetooth verbonden met de telefoon, laat op een klein scherm binnenkomende berichten zien en ontvangt spraakcommando’s voor het mobieltje. En dat voor nog geen 100 euro.
Versleuteld
Van een geheel andere categorie is de Lockphone. Voor sommige gebruikers is het waterdicht afschermen van het telefoonverkeer heel belangrijk. Bondskanselier Merkel was geïrriteerd toen ze merkte dat ze door de Verenigde Staten werd afgeluisterd. “Met de Lockphone was dat niet mogelijk geweest”, zegt Giovanni Sassi.
Het toestel gebruikt een 1024-bit versleuteling van tekstberichten, internetverkeer en telefoongesprekken. “De FBI doet er een maand of zes over om zo’n bericht te kraken.” De versleuteling werkt alleen als zowel de zender als de ontvanger van de berichten over de Lockphone beschikken. ‘Gewoon’ bellen en sms’en kan ook, dan werkt de Lockphone net als ieder ander Android-toestel. De Lockphone komt komend voorjaar op de markt voor een bedrag tussen de 450 en 500 euro.
Flex
Een paar dagen na de lancering van de iPhone 6 ontstond er veel onrust omdat het toestel gemakkelijk zou kunnen verbuigen. Het Zuid-Koreaanse bedrijf LG heeft met de Flex bewust gekozen voor een gebogen vorm omdat je ‘m dan zowel beter bij je hoofd kunt houden tijdens het bellen en omdat hij beter in je broekzak past.
Bovendien zou de visuele beleving van een gebogen scherm beter zijn, maar dat lijkt wat overdreven bij een apparaat van 15 centimeter hoog. De nieuwe G Flex 2 heeft een Full HD scherm (1920x1080) van 5,5 inch met een nieuwe techniek voor het touchscreen. Door de dunnere toplaag is het scherm gevoeliger voor aanraken en is de bediening soepeler.