Islamitische Staat laat 19 Assyrische christenen vrij
HASSAKEH. Islamitische Staat (IS) heeft zondag in het noordoosten van Syrië negentien christelijke gijzelaars vrijgelaten. Assyrische christenen maken angstige dagen door sinds de ontvoering van hun geloofsgenoten.
De islamitische terreurorganisatie nam vorige week rond de stad Hassakeh diverse dorpen in en ontvoerde zeker 220 Assyrische christenen. Van hen zijn nu zeventien mannen en twee vrouwen vrijgelaten. Over de vrijlating van de anderen wordt door stamhoofden onderhandeld.
Het zijn angstige dagen voor de Assyrische christenen die in het oosten van Syrië zo’n 35 dorpen aan beide zijden van de rivier de Khabur bewonen. Vorige week doken er plotseling duizenden strijders van IS op. Ze waren zwaar bewapend en kwamen vanuit het noorden, waar ze eerder door de Koerden uit Kobani verdreven waren.
Er bestaat veel onduidelijkheid over het uiteindelijke aantal christenen dat door IS werd ontvoerd. Het kan niet langer worden uitgesloten dat het er meer dan 350 zijn. De Assyrische geestelijke Emanuel Yukhana liet weten dat er alleen al in het christelijke dorp Tel Shamiram 51 families werden ontvoerd, die gemiddeld uit vijf personen bestonden. IS had het dorp volledig omsingeld, wat ontsnappen onmogelijk maakte.
Massaslachting
De afgelopen dagen deden soms tegenstrijdige berichten de ronde. IS beschouwt de Syrische stad Raqqa als hoofdstad en activisten wisten te berichten dat daar een aantal ontvoerde christenen was gesignaleerd. Vermoed wordt echter dat de meeste ontvoerde Assyriërs door IS naar de berg Abdul Aziz zijn gebracht.
Bab Alfaraj is een door soennitische moslims bewoond dorp in de omgeving van deze berg. Donderdag zouden deze soennieten door de lokale moskee zijn opgeroepen om zich de volgende dag naar Abdul Aziz te begeven, omdat hier „een massaslachting van ongelovigen” zou plaatsvinden. Het voedde de vrees dat IS de ontvoerde Assyriërs wilde gebruiken om opnieuw een spectaculaire video te produceren. Zondag werd echter gemeld dat een
door de IS gecontroleerde shariarechtbank de vrijlating van negentien christenen zou hebben bevolen.
Veel Assyrische christenen die tijdig wisten te vluchten, kwamen terecht in de stad Hassakeh, waar na vier jaar burgeroorlog gebrek is aan bijna alles. Jacques Behnan Hindo, de aartsbisschop van Hassakeh, liet weten dat de Assyriërs zich door de wereld verlaten voelen. „Wij zagen voortdurend Amerikaanse vliegtuigen overvliegen die echter geen enkele actie ondernamen. Bovendien heeft Turkije zijn grenzen hermetisch gesloten, zodat christenen ook niet in die richting kunnen vluchten.”
Bezorgd
In Hassakeh overheersen gevoelens van bezorgdheid. De stad lijkt grotendeels omsingeld door IS en niemand kan voorspellen wat de nabije toekomst brengen zal. De verdediging is in handen van Koerdische milities en de Syrische militaire raad. Kino Gabriel, een van de leiders van deze raad, verklaarde dat zij alles willen doen om een herhaling van de ”Seyfo” te voorkomen. ”Seyfo” is de benaming die Assyrische christenen gebruiken voor de Osmaanse genocide begin vorige eeuw op ruim 750.000 Assyriërs.
De Armeense autoriteiten reageerden de afgelopen dagen onmiddellijk op de noodkreet van de Assyrische gemeenschap. Armenië liet weten bereid te zijn de Assyriërs op te nemen als vluchtelingen.