Binnenland

Kritiek op werving door reformatorisch zorgcentrum

GOES. Een Zeeuwse vrouw wil dat het College voor de Rechten van de Mens zich uitspreekt over het personeelsbeleid van de reformatorische ouderenzorgorganisatie Cedrah. De zaak dient op 13 maart.

Redactie binnenland
27 February 2015 17:55Gewijzigd op 15 November 2020 17:01
Bestuurder T.A. Stoop van Cedrah. Foto Jeroen van der Laan
Bestuurder T.A. Stoop van Cedrah. Foto Jeroen van der Laan

De vrouw stuitte vorig jaar via de website van Cedrah op een vacature voor keukenmedewerker bij het woon-zorgcentrum Rehoboth in Goes. Sollicitanten dienen lid te zijn van een van de reformatorische kerken.

De Zeeuwse vrouw van middelbare leeftijd is geen lid van een van die reformatorische kerken. „Ze vraagt zich af of de godsdienstige achtergrond van belang is voor de functie van keukenmedewerker”, aldus C. Bosscha, klachtenconsulent van het Anti Discriminatie Bureau Zeeland gistermiddag desgevraagd. Bosscha staat de vrouw bij tijdens de zaak bij het in Utrecht gevestigde College voor de Rechten van de Mens. „De vrouw was al lang aan het solliciteren. Ze vindt het extra pijnlijk dat ze niet in aanmerking komt voor de functie bij het woon-zorgcentrum, waar ze niet ver vandaan woont. Ze wil dat het college zich erover uitspreekt of Cedrah de kerkelijke eis mag stellen.” De klaagster heeft niet gesolliciteerd bij Cedrah en geen telefonisch contact met de organisatie gehad, bevestigt Bosscha.

Cedrah, dat in Zeeland en Zuid-Holland tien instellingen voor reformatorische ouderenzorg beheert, vraagt van al het personeel lid te zijn van een reformatorische kerk, zegt bestuurder T. A. Stoop desgevraagd. „Wij bieden identiteitsgebondenzorg aan. Dat dragen we uit in onze idealen en in onze visie. Het hele personeelsbestand geeft invulling aan dat ideaal.”

Ook bij keukenmedewerkers is die identiteit van belang, zegt hij. „Zij serveren maaltijden en komen in direct contact met onze cliënten.” Stoop vindt het „jammer” dat de Zeeuwse vrouw geen contact opnam met Cedrah. „Dan had ik onze standpunten kunnen motiveren.” Hij zegt de zaak bij het college met vertrouwen tegemoet te zien. „Er is binnen de wettelijke kaders ruimte voor identiteitsgebonden zorg en het stellen van de kerkelijke eis. Van belang is dat je een consequent en consistent personeelsbeleid voert.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer