Kamer steunt plannen Griekenland en Frankrijk
DEN HAAG (ANP). De Tweede Kamer steunt de verlenging van het Europese leningenprogramma aan Griekenland. Ook het uitstel dat Frankrijk krijgt om aan de Europese begrotingsnorm te voldoen, krijgt de steun van een meerderheid in de Kamer. Dat bleek woensdag in een Kamerdebat met premier Mark Rutte en eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.
Het uitstel voor Frankrijk, op voorwaarde dat het land 4 miljard euro extra bezuinigt en meer hervormt, kan ook op steun van het kabinet rekenen. Premier Rutte zei dat Frankrijk daarmee net zo wordt behandeld als Nederland in 2013. Het kabinet moest toen van Brussel 6 miljard extra bezuinigen om uitstel te krijgen van de Europese norm van een begrotingstekort van maximaal 3 procent.
Rutte zei dat hij tevreden is over de strenge opstelling van de Europese Commissie, maar veel minder over Frankrijk. „Ik had verwacht dat de Franse regering zelf de ambitie zou hebben, zonder dat de Commissie erom hoefde te vragen.” Als Frankrijk niet doet wat de Commissie nu eist, kan Brussel Parijs financiële boetes opleggen.
Onder meer D66, CDA, PVV en de ChristenUnie keerden zich fel tegen het uitstel. „Dit is Europa met twee maten. Als we hard zijn voor de Grieken, als Nederland zelf streng hervormt, dan moet ook Frankrijk zich aan de afspraken houden”, zei D66-leider Alexander Pechtold. CDA-leider Sybrand Buma vond het uitstel absurd. Carola Schouten (ChristenUnie) noemde het een mes in de rug voor de landen die zich wel aan de begrotingsnormen houden. De regeringspartijen VVD en PvdA steunden het kabinet wel.
Het kabinet kreeg duidelijk meer steun op het ‘dossier Griekenland’. Een ruime meerderheid van in elk geval VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks is positief over de verlenging van het leningenprogramma. Opvallend was dat de SP ook voor was. De verlenging was volgens Kamerlid Harry van Bommel nodig om een complete bankrun in Griekenland te voorkomen.
Dijsselbloem legde in het debat uit dat het programma voor Griekenland weliswaar wordt verlengd, maar dat dat nog niet betekent dat de Grieken nu op korte termijn weer geld krijgen van de andere eurolanden. Het geld uit eerder toegezegde leningen komt pas vrij als de beloofde hervormingen en bezuinigingen zijn doorgevoerd.