Sfeervolle muziek voor piano en orkest
Air van Bach, een Romance van Chopin. Pianist Wouter Harbers en l’Orchestre Particolare namen een cd op met sfeervolle klassieke muziek.
Al jaren droomde hij ervan een cd met piano en orkest op te nemen, zegt Wouter Harbers uit Zeist. Hij begon een crowdfundingcampagne via kickstarter.nl en postte een video waarin het idee uiteen werd gezet. Harbers ging in zee met l’Orchestre Particolare onder leiding van Patrick van der Linden en met producent STH Records. Het resulteerde in een welluidend programma, variërend van Bach tot Yiruma, opgenomen in de Broederkerkgemeente in Zeist.
„Mij stond voor ogen wat Jan Mulder doet, maar dan wel anders. Het sterke van hem vind ik dat hij kiest voor één soort muziek”, legt de pianist uit. „We wilden vooral een cd maken die mooi is en een breed publiek aanspreekt.”
Op het programma van het album ”Romance” staan vooral klassieke werken, zoals de Air van Bach uit zijn derde orkestsuite (BWV 1068), de serene Andante Cantabile uit de tiende sonate (KV 330) van Mozart en ”Ständchen”, een door Liszt bewerkt lied van Schubert. Ook zijn er enkele nieuwere stukken opgenomen, zoals ”Comptine d’un autre été – l’apres midi”, dat de Franse componist Yann Tierssen in 2001 componeerde voor de film ”Amélie”, ”Kiss the Rain” en ”River flows in you” van de populaire Zuid-Koreaanse componist Yiruma.
„Ik heb het repertoire samen met mijn vrouw Heidi opgesteld”, zegt Harbers, terwijl hij de cd opzet. „Er staat muziek op waar wij samen erg van genieten. Aan diverse nummers hebben wij persoonlijke herinneringen. Daarom heb ik de cd aan haar opgedragen.”
Harbers pakt het trouwalbum erbij en toont de foto van een gelukkig echtpaar bij een vleugel, nu vier jaar geleden. „Hier speel ik de ”Romance” van Chopin voor Heidi. Het was ’s morgens op onze trouwdag, toen we met de fotoreportage bezig waren.”
Ook bij het lied ”Ständchen” van Schubert hoort een verhaal, gaat Harbers verder. „Ik heb mijn vrouw leren kennen tijdens het Schubertproject met de zanger Kees van Bochove. Op die cd staan veel liefdesliederen. Kees maakte daar wel eens grappen over, dat was heel komisch. Later op onze bruiloft heeft hij dit lied gezongen, en toen heb ik hem onverwacht zelf begeleid. Dat vond Heidi geweldig.”
Van organist tot pianist
Harbers begon zijn muzikale loopbaan als organist. Hij volgde orgellessen bij Arend-Jan Kettelarij, Dick Sanderman en Peter Eilander. Hij dirigeerde een Messiahproject en volgde lessen koordirectie bij Patrick van der Linden en aan de hogeschool IDE bij Joop Schets.
Pianolessen volgde hij bij de pianisten Olga Malkina en Bernard Touwen. „Als pianist zit ik meer op de top van m’n kunnen, heb ik gemerkt”, zegt Harbers. „Ik vind het makkelijker mensen te boeien doordat je echt contact hebt. En ik heb beter het gevoel of iets wel of niet overkomt bij het publiek.”
Na zijn pabo-opleiding stond hij zeven jaar voor de klas op de Graaf Jan van Nassauschool in Gouda, eerst fulltime, later parttime. Harbers: „Ik vond het leuk om de kinderen les te geven. Wel had ik vanaf de eerste dag het idee: binnen tien jaar wil ik in de muziek zitten. Dat heb ik ook wel gecommuniceerd. Sinds vorig jaar ben ik fulltime in de muziek werkzaam.”
De musicus uit Zeist treedt vaak op als pianist, variërend van pianoconcerten tot achtergrondmuziek. Hij dirigeert Vocaal Ensemble Lobet den Herrn in Bodegraven en is organist en pianist in drie protestantse gemeenten. Ook is hij coach van het Thomasensemble in Zeist en pianodocent van enkele gevorderde amateurs. In 2011 won hij het EMG-concours in de categorie piano.
Zijn favoriete componisten? „Chopin heb ik op nummer één staan. De poëtische kant van Liszt vind ik geweldig. Verder ben ik veel bezig geweest met Bach, Beethoven, Mozart en Schubert. Momenteel verdiep ik me in de muziek van Einaudi: heel anders, maar ook heel mooi.”
Ook als organist hanteert Harbers het criterium van de toegankelijkheid. „Wat ik in de kerk speel, moet ik zelf mooi vinden, maar minstens net zo belangrijk vind ik hoe het overkomt bij de mensen. Op orgel speel ik vaak barok, en soms iets van Feike Asma of Jan Zwart. Ik zie muziek als communicatiemiddel en speel daarom vooral stukken waarvan ik denk: die komen wel aan.”
Aandacht weet Harbers te trekken met een eigen concertserie in Zeist, waar hij klassieke pianomuziek laagdrempelig presenteert, in samenwerking met solisten en koren. In deze serie worden elk winterseizoen zes concerten gegeven. „Ik heb het nu twee jaar gedaan, en merk dat deze serie loopt als een trein. Er komen op een avond gemiddeld 200 mensen. Het idee is om klassieke muziek op een toegankelijke manier te brengen, waarbij ik altijd een toelichting op de gespeelde werken geef. En soms doe ik eens iets heel anders. Zo heb ik met Kerst het stuk ”Spiegel im Spiegel” van Arvo Pärt gespeeld.”
Romance
Het pianoalbum ”Romance” is onlangs gepresenteerd in de Broederkerkgemeente te Zeist.