Kerk & religie

Bisschop blijft op post in onrustig Libië

TRIPOLI. De bisschop van Tripoli blijft op zijn standplaats in de Libische hoofdstad. De rooms-katholieke kerkleider zegt dit in reactie op de moord op 21 koptische christenen in het land.

Redactie kerk
20 February 2015 11:17Gewijzigd op 15 November 2020 16:50
De rooms-katholieke St. Franciscuskerk in Tripoli. beeld Pig Sty Avenue/Flickr
De rooms-katholieke St. Franciscuskerk in Tripoli. beeld Pig Sty Avenue/Flickr

Bisschop Giovanni Martinelli verklaarde deze week tegenover de Italiaanse krant Corriere del Veneto dat hij erop voorbereid is om te sterven als martelaar.

De Italiaanse overheid heeft inmiddels vrijwel alle Italianen geëvacueerd uit Libië en overweegt militair ingrijpen in het Noord-Afrikaanse land. Martinelli, die in 1971 vanuit Italië naar Libië trok, zegt zich aan dit land verbonden te voelen. Zo’n 300 Libiërs zijn verbonden aan de Franciscus van Assisiparochie, die hij dient. „Mijn kerkelijke gemeenschap leeft hier. Als ik zou vertrekken, zou ik dat als verraad zien. Ik ben gereed voor het hoogtepunt van mijn getuigenis.”

Martinelli laat weten regelmatig bedreigd te worden. Op straat voegde een moslim hem toe dat hij „tegen de islam” zou zijn. „In de kerk kwamen ze me zelfs vertellen dat ik moet sterven”, zegt Martinelli. Twee jaar geleden werd het altaar in de rooms-katholieke kerk in Tripoli beschoten met een machinegeweer.

De bisschop zegt te geloven dat hij getuigen mag van God, of hij dat nu met de dood moet bekopen of dat Gods weg anders is. „Ik ben niet bang. Ik dank de Heer Die me in staat stelt mijn werk te doen, zelfs als ik als martelaar moet eindigen.” Hij verwijst naar Franciscus van Assisi, die in 1219 in Egypte een leger van kruisvaarders vergezelde. Deze ging respectvol om met moslims en wist gesprekken op gang te houden met een islamitische sultan. „Ik wil in die lijn doorgaan met mijn werk.”

De kerkleider geeft aan dat de kerk in Libië de prijs moet betalen voor publicaties in het Westen waarin Allah en Mohammed worden aangepakt. Het verschijnen in 2012 van de film ”The innocence of Muslims”, waarin Mohammed wordt afgeschilderd als een bedrieger, was volgens Martinelli een keerpunt voor de verhouding tussen christenen en moslims in Libië. Door de onrust die daarna onder moslims in het land ontstond, moest de rooms-katholieke kerk in Benghazi sluiten.

In Libië hadden kerken onder het bewind van dictator Gaddafi, die in 1969 aan de macht kwam, al weinig bewegingsruimte. Na 1969 werden de meeste kerken gesloten. Het land staat op plaats 13 van de Ranglijst Christenvervolging 2015 van de organisatie Open Doors.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer