Kerk & religie

Parlement Bremen spreekt zich uit tegen preek ds. Latzel

Het parlement van de Duitse deelstaat Bremen heeft zich woensdag uitgesproken tegen een recente preek van ds. Olaf Latzel. De predikant van de behoudende protestantse St. Martinikirche in Bremen kritiseerde op 18 januari onder meer de islam en het boeddhisme.

Redactie kerk
19 February 2015 07:31Gewijzigd op 15 November 2020 16:48
Ds. Olaf Latzel. Beeld RD
Ds. Olaf Latzel. Beeld RD

De Bremer Landtag stemde woensdag in meerderheid in met een resolutie van de partij Die Linke, zo meldde de Duitse protestantse nieuwsdienst Idea. Daarin „begroet de Bremer burgerschap het feit dat de Bremer Evangelische Kerk zich heeft gedistantieerd van en bemoeit met de opruiende en vernederende prediking van ds. Olaf Latzel. De uitlatingen in de preek van 18 januari 2015 zijn absoluut ontoelaatbaar en mogen niet zonder consequenties blijven.”

„Bremen keert zich tegen haatprediking, van welke geloofsrichting dan ook”, luidt het verder in de resolutie. Het parlement distantieert zich van pogingen „om onder de dekmantel van prediking en Schriftuitleg haat tegen anders- en niet-gelovigen te verbreiden.”

De resolutie van Die Linke werd gesteund door de SPD-fractie en de Bündnis 90/Die Grünen. De CDU-afgevaardigden stemden tegen. De Unionsfractie deelt weliswaar de kritiek op ds. Latzels uitspraken, maar is van mening dat de politiek zich niet met binnenkerkelijke aangelegenheden dient te bemoeien, zo verklaarde woordvoerder Rebekka Grupe tegenover de nieuwsdienst Idea.

Vreemde goden

Ds. Latzel preekte op de bewuste zondag naar aanleiding van Richteren 6:25-32, met als thema ”Met Gideon de reiniging van de vreemde goden leren”. Hierin keerde ds. Latzel –predikant van de gemeente die jarenlang werd gediend door de bekende ds. Georg Huntemann– zich onder andere tegen een gemeenschappelijk gebed door christenen en moslims. „Dat is zonde, en dat mag niet. Daarvan moeten we ons reinigen.” Op de vraag of christenen mogen ingaan op een uitnodiging van moslims om „hun suikerfeest en al die onzin” mee te vieren, stelde ds. Latzel: „Nee, daarin moeten we heel zuiver blijven.” Verder riep hij de gemeente op geen boeddhabeelden –zo’n oude, vette heer– in hun woning te plaatsen. „Dat is afgodendienst.” Ook keerde hij zich tegen de „relikwieëndrek en -cultus” van de Rooms-Katholieke Kerk.

Vertegenwoordigers van politiek, kerk en media vielen massaal over de predikant heen. Hem werd voorgeworpen haat te prediken. Ds. Latzel verontschuldigde zich daarop voor sommige formuleringen, maar staat nog altijd van harte achter de inhoud van zijn preek. De officier van justitie in Bremen onderzoekt momenteel of de voorganger zich schuldig heeft gemaakt aan volksopruiing.

Steun ontvangt ds. Latzel overigens ook, met name uit het behoudende deel van de Evangelische Kerk in Duitsland en daarbuiten. Ook bijvoorbeeld Spiegelcolumnist Jan Fleischhauer nam het voor hem op. Het dagblad Bremer Nachrichten bericht al weken over de kwestie, waarop lezers massaal reageren. Zo was in de editie van dinsdag een complete pagina met lezersreacties opgenomen. Deze variëren van verwijten dat ds. Latzels gedachtegoed nog tot de middeleeuwen behoort tot „Eindelijk spreekt een predikant de taal van Maarten Luther.”

Ook zijn eigen kerkenraad staat achter hem, zo schrijft die in een verklaring op de website van de gemeente. „De prediking van 18 januari 2015 keert zich niet tegen andere religies, maar spreekt uitsluitend ons christenen en onze omgang met andere religies aan.”

Volgens Idea is het feit dat het Bremer parlement zich nu heeft uitgesproken tegen ds. Latzels prediking „uniek” in Duitsland.


Lees ook:

Bremen: Geen tucht tegen ds. Latzel

Protestactie tegen Bremer predikant

Duitse predikant: Haatprediker of roepende in de woestijn?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer