Economie

Taxatie muizenschade laat op zich wachten

UTRECHT. Terwijl Friese boeren staan te popelen om hun grasland op te knappen, moet de taxatie van de schade door de muizenplaag van deze winter nog beginnen.

Redactie economie
18 February 2015 11:13Gewijzigd op 15 November 2020 16:46
DODEWAARD. Fabrikant Vredo in Dodewaard maakt overuren om aan de vraag naar doorzaaimachines voor grasland te voldoen. Veel Friese boeren laten land doorzaaien, dat door de muizenplaag is aangetast. Foto: een medewerker van Vredo sleutelt aan een onderdee
DODEWAARD. Fabrikant Vredo in Dodewaard maakt overuren om aan de vraag naar doorzaaimachines voor grasland te voldoen. Veel Friese boeren laten land doorzaaien, dat door de muizenplaag is aangetast. Foto: een medewerker van Vredo sleutelt aan een onderdee

Het Faunafonds neemt de taxaties voor zijn rekening, maar is nog bezig met het verwerken van gegevens uit ontvangen meldingen. Dat liet een woordvoerster van BIJ12 dinsdag weten. BIJ12 is de interprovinciale uitvoeringsorganisatie waar het Faunafonds onder valt. Vrijdag maakt BIJ12 meer details bekend over de aanpak van de taxaties.

Anders dan tien jaar geleden, toen er in delen van Nederland ook een muizenplaag heerste, zal het Faunafonds deze keer geen schade vergoeden. De huidige regels staan dat niet toe.

Friese boeren die zo veel schade hebben dat de toekomst van hun bedrijf in gevaar komt en tevergeefs bij hun bank aankloppen, kunnen bij de provincie een lening krijgen. Friesland heeft dat afgelopen week bekendgemaakt. Het gaat om een lening met een maximum van 75.000 euro en een looptijd van vijf jaar waarvoor geen of een lage rente zal worden gevraagd. Ook een lening met een maximum van 37.500 euro en een looptijd van tien jaar is mogelijk. De provincie onderzoekt ook een verdergaande vorm van steun, maar daarvoor is toestemming van de Europese Commissie nodig.

De ChristenUnie in Groningen wil dat ook boeren in die provincie een tegemoetkoming kunnen krijgen. De fractie heeft daartoe dinsdag vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.

Muizen hebben in de Friese weidestreek sinds vorige zomer grote schade aangericht. Half januari stelden Wageningse onderzoekers aan de hand van satellietbeelden vast dat er op dat moment zeker 12.000 hectare grasland was aangetast. Een boerencomité raamde de schade op gemiddeld 100.000 euro per bedrijf, onder meer voor de aankoop van extra veevoer en herstelmaatregelen voor het grasland.

Volgens de regionale landbouworganisatie LTO Noord zijn er tot eind vorige week bijna 900 taxaties aangevraagd. Boeren is aangeraden hun land niet om te ploegen voordat de taxateurs zijn langs geweest. De eindtaxatie vindt plaats voordat het gras voor het eerst wordt gemaaid, zo heeft Friesland bekendgemaakt. De kosten voor de taxaties, circa 200.000 euro, neemt de provincie voor haar rekening.

Intussen zijn er ook bedrijven die garen spinnen bij de muizenschade. Boeren schakelen loonwerkers in om beschadigd grasland ”door te zaaien”. Het land wordt daarbij niet omgeploegd, maar het zaad wordt met een speciale machine in de graszode gebracht. Fabrikant Vredo in Dodewaard, bouwer van doorzaaimachines, draait momenteel overuren om aan de vraag te kunnen voldoen. Het personeelsbestand is tijdelijk met 10 uitgebreid naar 75 medewerkers.

Directeur Hans de Vree van Vredo begrijpt waarom boeren hun land liever doorzaaien dan omploegen. „Het is goedkoper en het scheelt minimaal twee snedes gras. Boeren pakken alles aan om kosten te besparen.”

Ook de vraag naar machines om mest op het land te brengen is groot, meldt De Vree. „We hebben 30 zelfrijders klaar staan voor aflevering en 80 zodenbemesters.” Sinds begin deze week mogen boeren weer mest uitrijden op grasland. Op bouwland mocht dat al sinds 1 februari.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer