Kerk & religie

Levensreis roept vraag naar einddoel op

ELSPEET. „Elke reis heeft een doel, en daarom is de centrale vraag: Waarheen zijn we onderweg? Wat is het einde van de reis?” Deze vragen stelde ds. J. J. ten Brinke zaterdag in Elspeet op een themadag voor jonge vrouwen ”Lessen voor de levensreis”.

Van een medewerker
16 February 2015 09:27Gewijzigd op 15 November 2020 16:43
De Hervormde Vrouwenbond hield zaterdag in Elspeet een themadag over ”lessen op de levensreis”.  beeld André Dorst
De Hervormde Vrouwenbond hield zaterdag in Elspeet een themadag over ”lessen op de levensreis”.  beeld André Dorst

De themazaterdagen, door de Hervormde Vrouwenbond georganiseerd, hebben dit jaar als thema ”Lessen voor de levenreis. In vrijheid gebonden”. Op de eerste themazaterdag –speciaal voor jonge vrouwen– waren zaterdag zo’n 120 vrouwen bijeen voor lezingen, besprekingen en workshops rondom het thema.

Ds. Ten Brinke, predikant van de hervormde gemeente van Stolwijk, spitste het thema toe op de betekenis van Gods wet voor de levensreis. „Zijn de geboden Gods bepalend voor mijn levensreis?” Hij zei dat de Tien Geboden beginnen met de aankondiging van de bevrijding uit de Egyptische slavernij.

Met de zestiende-eeuwse kerkhervormer Maarten Luther wilde ds. Ten Brinke graag instemmen dat een waar christen „geheel vrij” is, maar dat betekent niet „vrij van gehoorzaamheid.”

Volgens de Stolwijkse predikant moet het „vrij zijn van de wet” worden opgevat als „vrij van de aanklacht van de wet.” „Een christen die in geloof op Christus ziet, is verlost van de aanklacht van de wet omdat die aanklacht aan het kruis werd genageld. De wet is geen setje regels maar de uitdrukking van Gods goedheid, en daarom is het de wens van iedere gelovige om naar Gods wet te leven.”

Ds. Ten Brinke benadrukte dat bij geloof altijd gehoorzaamheid hoort. „Probeer niet in eigen kracht die wet te vervullen. De verbondenheid met Christus geeft pas geloofsontspanning. In Christus ben je vrij en toch gebonden aan de wet”, aldus de predikant.

Verslaving

Lia Noorthoek, docente aan het Driestar College (sectordirecteur vmbo) in Gouda, behandelde vooral praktische vragen op het terrein van verslaving en allerlei „beperkende afhankelijkheden.” Zij riep de vrouwen ertoe op eerlijk bij zichzelf na te gaan of zij echt vrij zijn, of dat er misschien sprake is van gebondenheid of zelfs slavernij.

Het is volgens Noorthoek niet gemakkelijk een verslaving toe te geven, want iedereen is geneigd zijn of haar verslaving te verdoezelen door te zeggen: „Het valt wel mee.” Omdat iedere verslaving het geloofsleven en gebedsleven belemmert, benadrukte ze het belang van een kwetsbare houding: door pastorale hulp te zoeken bij medechristenen of professionele hulpverleners.

Gevaren

In het interactieve gedeelte kwamen veel reacties over de al dan niet onschuldige vormen van verslavingen, zoals het kijken naar tv-programma’s als ”Boer zoekt vrouw” en ”Wie is de mol?”.

Over Facebook waren de meningen verdeeld. Sommigen wezen op de gevaren, anderen op de mogelijkheden de Bijbelse boodschap te delen. Vanuit haar leraarschap weet Noorthoek dat „verkeerde mannen Facebook gebruiken om zwakke meisjes op te zoeken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer