Binnenland

Weer meer tieners in ziekenhuis door drank

DELFT. Ondanks de strengere wetgeving zijn er vorig jaar opnieuw meer kinderen met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis beland: 783 jongeren vorig jaar, tegenover 713 in 2013.

Redactie binnenland
16 February 2015 08:34Gewijzigd op 15 November 2020 16:43
beeld ANP
beeld ANP

Dat blijkt uit een rapport dat het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK) en het Nederlands instituut voor alcoholbeleid (STAP) maandag publiceerden. In de meeste gevallen kwamen de tieners in het ziekenhuis terecht door een alcoholvergiftiging (545 van de 783 opnames). Anderen kwamen in het ziekenhuis door een verkeersongeval of geweld onder invloed.

In 2014 was het gemiddelde bloedalcoholgehalte dat bij de opgenomen jongeren werd vastgesteld 1,96 promille. Dit promillage wordt bij deze leeftijdsgroep bereikt na het drinken van naar schatting zes tot tien glazen alcohol. De hoogst gemeten alcoholconcentratie was 3,5 promille.

De meeste opnames vanwege comazuipen doen zich voor in Noord-Holland, gevolgd door Zuid-Holland en Noord-Brabant. Deze drie provincies zijn goed voor bijna driekwart van alle jongeren die in het ziekenhuis moeten worden behandeld.

Nooit eerder werden zo veel kinderen behandeld voor een alcoholvergiftiging. Volgens kinderarts Nico van der Lely van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft wordt de stijging met name veroorzaakt door de extreem jonge drinker. „Steeds vaker gaat het om 13- en 14-jarigen. Die hebben ook een steeds hoger promillage alcohol in hun bloed. Waarom juist deze groep meer is gaan drinken, moeten we nog onderzoeken.”

Kinderarts Van der Lely zei dat het hem verrast dat de leeftijds­categorie van 13- en 14-jarigen eruit springt. Het aandeel van 16- en 17-jarigen daalde juist een beetje. „Dat zou kunnen komen door de invoering van de alcoholwet. Toch heeft de invoering van die wet nog onvoldoende geleid tot een mentaliteitsverandering.”

Afgelopen jaar werden er voor het eerst meer meisjes met een alcoholvergiftiging opgenomen dan jongens. In het rapport zijn de gegevens opgenomen van jongeren in de leeftijd van 10 tot 17 jaar oud. De gegevens werden verzameld via het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK). Maakt een kinderarts melding alcoholvergiftiging, dan kan hij vervolgens een vragenlijst invullen. Van de kinderartsen werkt 95 procent met dit systeem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer