„Energierekening op nul in bestaande koopwoning”
WAGENINGEN. „Wie het energieverbruik in bestaande koopwoningen terugdringt, pakt het klimaatprobleem serieus aan.” Vanuit die gedachte stelt de gemeente Wageningen een speciale innovatiesubsidie voor bouwbedrijven beschikbaar.
Een eerste modelwoning in de Wageningse wijk Tarthorst, een voormalig huurhuis van de Woningstichting Wageningen, wordt eind april opgeleverd. Bezoekers kunnen er straks ervaren „hoe het is om zeer comfortabel te wonen, met een nieuwe uitstraling en zonder energierekening.”
De gemeente Wageningen en de lokale woningstichting sluiten aan bij het landelijke project Stroomversnelling Koopwoningen en de campagne ”Ons huis verdient het”, speciaal voor particuliere rijtjeswoningen uit de periode 1950 tot 1980, waarvan er in Nederland zo’n 1,8 miljoen zijn. Huiseigenaren krijgen de kans hun woning compleet te vernieuwen van het geld dat zij normaal gesproken aan de energierekening kwijt zijn. Met zeer goede isolatie, een dak vol zonnepanelen, een verbeterde gevel en een warmtepomp is hun oude huis in één klap mooier, geriefelijker én veel meer euro’s waard. Het zogenaamde ”Nul-op-de-Meterhuis” wekt voortaan zijn eigen energie op.
De initiatiefnemers van Stroomversnelling Koopwoningen hebben uitgerekend dat bij een investering van circa 45.000 euro de maandelijkse kosten van aflossing en rente voor de speciale vernieuwingslening gelijk of zelfs lager zijn dan de kosten van het energieverbruik vóór de renovatie. Bij deze berekening zijn zij uitgegaan van een gemiddelde energierekening van 175 euro per maand. Directeur Lex Janssen van de Woningstichting: „Dat geld kan dus ook worden uitgegeven aan een renovatie die een comfortabeler huis oplevert, terwijl de woonlasten gelijk blijven.”
De eerste gegadigden voor de innovatiesubsidie hebben zich al bij de gemeente Wageningen gemeld. „De subsidie moet het voor bouwbedrijven interessant maken om Wageningen als proeftuin te gebruiken, zodat er nog meer voorbeeldwoningen komen”, zegt wethouder De Brito. „De kostprijs voor een Nul-op-de-Meterrenovatie van een rijtjeswoning ligt nu namelijk nog net iets te hoog, op zo’n 60.000 euro, om deze budgetneutraal, zonder stijgende woonlasten, aan te kunnen bieden aan particulieren.”
De subsidieregeling stelt volgens De Brito aanbieders in staat in te zetten op innovaties die de prijs naar beneden krijgen. „Negen voorbeeldwoningen kunnen er met deze regeling gerealiseerd worden. Aanbieders die er gebruik van maken verplichten zich er overigens toe nog tweemaal zo veel renovaties budgetneutraal aan te bieden, met garantie op de toekomstige verbruikslasten.”
Opabedrijven
Met de subsidie richten gemeente en woningstichting zich niet per se op grote bouwondernemingen, maar vooral ook op het midden- en kleinbedrijf. „Deze ‘opabedrijven’ zijn interessant voor ons”, aldus Janssen. „De bouwondernemingen die ooit door opa zijn opgericht en die nu worden gerund door twee kleinzoons, van wie de een bouwkunde en de ander bedrijfskunde heeft gestudeerd. Juist van die bedrijven, die door de actuele kennis van de eigenaren goed bij de les zijn, verwachten wij veel als het om innovatie gaat.”
”Nul op de Meter” gaat volgens Janssen doorwerken op de woningmarkt. „Voor huizenkopers komt er een derde criterium. In de toekomst kijken zij niet alleen naar de uitstraling van de woning en het aantal vierkante meters, maar ook naar de maandelijkse energielasten.”