Economie

Het goede nieuws van ING is voor de aandeelhouder

AMSTERDAM. ING heeft het hoofdstuk van de financiële crisis dichtgeslagen. De staatssteun is terugbetaald, de verzekeringstak gaat op eigen kracht verder en het dividend wordt hervat.

Arie de Rooij
12 February 2015 08:49Gewijzigd op 15 November 2020 16:37
Ralph Hamers. beeld ANP
Ralph Hamers. beeld ANP

Het goede nieuws bij de presentatie van de jaarcijfers was woensdag voor de aandeelhouders. Zes jaar lang deelden zij niet in de winst, maar nu de noodhulp vanuit Den Haag is afgelost, verandert dat. Het bankbedrijf wil voortaan 
40 procent van wat het verdient, uitdelen aan beleggers.

In oktober 2008 besloot de overheid tot een kapitaal­injectie van 
10 miljard euro om ING op de been te houden. Afgelopen november, zes maanden eerder dan in het tijdsschema was voorzien, werd het laatste deel terug­gesluisd. In totaal, inclusief rente en premies, heeft het concern 13,5 miljard euro overgeboekt. De reddingsoperatie pakt voor de minister van Financiën dus gunstig uit. Hij heeft er 3,5 miljard euro aan overgehouden.

De Europese Commissie eiste destijds, als voorwaarde voor goedkeuring van de staatssteun, een splitsing van de financiële onderneming. Ook die operatie is voltooid. Verzekeraar NN (Nationale-Nederlanden) kreeg vorige zomer een eigen notering op het Damrak. ING bezit vooralsnog wel een belang van 68 procent. De Amerikaanse verzekeringsdochter Voya is eveneens naar de beurs gebracht.

Terwijl er voor beleggers gisteren alle reden was tot tevredenheid, had ING aan het adres van spaarders weinig perspectief te bieden. Topman Ralph Hamers stelde vast dat door het ruime geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verder zal zakken. In Nederland ligt die voor spaarders tot dusver boven de 1 procent. Een negatieve vergoeding, zover ziet hij het niet zo snel komen. „Als dat al gebeurt, zal het zeker nog een tijdje duren”, aldus de CEO.

ING, dat opereert in meer dan veertig landen, kreeg er 1 miljoen klanten bij, vooral in het buitenland. „In Nederland hebben we er al 8 miljoen”, benadrukte de bestuursvoorzitter in zijn toelichting. Daar valt in dit opzicht geen forse groei meer te realiseren.

De bank breidde de krediet­verlening in 2014 flink uit, maar in Nederland bleef de vraag naar zakelijke leningen achter. Volgens Hamers zijn de eisen niet strenger geworden. Maar sommige sectoren, zoals de detailhandel, de glastuinbouw en de binnenvaart, verkeren nog steeds in zwaar weer, lichtte hij toe. De omvang van de hypotheekportefeuille daalde. Consumenten losten meer af, mede onder invloed van de tijdelijk verhoogde fiscale vrij­stelling bij een schenking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer