Goede sneeuw in de Alpen, maar ook risico op lawines
APELDOORN. Heel wat Nederlanders pakken dezer dagen hun koffers en tassen om de voorjaarsvakantie door te brengen in de Alpen. De bergen zijn wit, de sneeuwcondities zijn goed. Echter, het risico op lawines is ook aanzienlijk.
Door het dikke pak sneeuw zijn de omstandigheden prima om te skiën, aldus Bert Romani dinsdag, commercieel directeur bij de Nederlandse Ski Vereniging. „De pistes liggen er overal prachtig bij. De Alpen zijn rijkelijk bedekt met sneeuw, veel mooier dan dit kan het niet worden. Sprookjesachtig.”
De keerzijde van de sneeuwbedekte hellingen is echter dat er dit jaar al relatief veel lawinedoden zijn gevallen door het skiën buiten de pistes. Dit wintersportseizoen vielen er al 57 slachtoffers; ongeveer 10 tot 20 procent meer vergeleken met deze tijd in voorgaande jaren.
Gemiddeld overlijden er rond de 100 skiërs en snowboarders in een wintersportseizoen, weet Romani. „Het zijn er nu relatief veel. Het lawinegevaar zit op niveau 3, op een schaal van 5. Dat betekent serieus lawinegevaar. Je moet dan erg goed weten waar je mee bezig bent.”
Het relatief hoge lawinegevaar geldt voor vrijwel alle alpengebieden.
De Nederlandse Ski Vereniging adviseert wintersporters om niet off-piste te gaan skiën. Op de pistes komt het bijna nooit voor dat mensen getroffen worden door een lawine, aldus Romani.
„Bergen zijn nooit zonder gevaar. Dat geldt in de winter nog meer dan in de zomer. Maar het maakt een groot verschil of je op de piste blijft of off-piste gaat skiën”, erkent woordvoerder Elise de Pater van AmiGO, de sportieve jongerenreizen van Amicitia.
Waar Amicitia het deelnemers afraadt om buiten de piste te gaan, wil Beter-uit Reizen zo ver niet gaan. „We bespreken het met de deelnemers en het wordt afgeraden als dat gevaar oplevert. Wij zijn immers verantwoordelijk voor een groep. Er moet een goede balans zijn tussen plezier, uitdaging en veiligheid”, zegt Bastiaan Hulsbos van Beter-uit.
„We laten deelnemers zeker niet alleen off-piste gaan. Afhankelijk van het niveau van de skiërs kan er een instructeur meegaan.”
Zowel De Pater als Hulsbos wijst erop dat het risico om onder de sneeuw bedolven te raken in een skigebied minimaal is doordat de sneeuwcondities scherp in de gaten worden gehouden en pistes worden afgezet als er lawinegevaar dreigt.
Wel maken Amicitia en Beter-uit elk seizoen mee dat deelnemers een dokter nodig hebben. „Er gebeurt gemiddeld bij elke wintersportreis wel wat”, is de ervaring van De Pater. Soms valt het mee, soms betekent het dat iemand met een gipsvlucht naar huis moet.
Een goede reisverzekering is dan van belang. Amicitia stelt een verzekering niet verplicht. „Maar we benadrukken wel dat het verstandig is om een reisverzekering met wintersportdekking af te sluiten, omdat de ziektekosten anders niet zijn gedekt. Eigenlijk sluit iedereen ook wel zo’n verzekering af.”
Beter-uit eist wel dat deelnemers aan een skivakantie een verzekering met wintersportdekking hebben, laat Hulsbos weten.
De ANWB meldde dinsdag dat al „enige honderden” Nederlanders blessures hebben opgelopen tijdens de wintersportvakantie. „Het gaat vooral om letsel aan de knieën, been- en armbreuken”, aldus een woordvoerder.