„Met aangifte cyberaanval gebeurt niets”
DELFT (ANP). Na de cyberaanval op websites van de Rijksoverheid schreeuwt de politiek moord en brand, maar de politici moeten ook naar zichzelf kijken. Dat zegt directeur Raymond Dijkxhoorn van provider Prolocation woensdag. „De politiek is verantwoordelijk voor de wetten. Wij hebben al vaker aangifte gedaan na cyberaanvallen. We hebben aangegeven hoe de aanvallen zijn uitgevoerd, we hebben gezegd ‘je moet daar naartoe en met die mensen praten’. We hebben alles op een presenteerblaadje gegeven. Maar niemand doet daar iets mee. Zelfs geen terugkoppeling”, aldus Dijkxhoorn.
Grote vraag voor Dijkxhoorn is daarom niet hoe de aanvallen kunnen worden tegengehouden, maar hoe ze worden aangepakt. „Je kunt dit niet met techniek oplossen, het kan alleen als je maatregelen opstelt. Het helpt niet als een aanvaller bij wijze van spreken een schouderklopje van zijn vader krijgt.”
De systemen van Prolocation werden dinsdag aangevallen. Daardoor waren de sites van de Rijksoverheid, GeenStijl en Telfort urenlang onbereikbaar. „Het was anders dan een normale aanval. Zoiets hadden we nog niet eerder gezien”, zegt Dijkxhoorn.
De aanval begon rond 09.45 uur. Dijkxhoorn: „Voor de buitenwereld waren de websites na etenstijd weer beschikbaar. Maar toen de daders zagen dat die aanval niet meer werkte, kregen we tussen 21.00 uur en middernacht andere aanvallen. Die hebben we afgeslagen. Na middernacht zijn er geen nieuwe aanvallen geweest.”
De daders hebben volgens Dijkxhoorn niets buitgemaakt. Het is nog niet bekend wie achter de cyberaanval zit en wat de motieven waren. „We hebben zes of zeven keer aangifte gedaan. De enige keer dat er iemand mee is gevonden, bleek het een zestienjarige puber te zijn. De cyberwereld ziet er anders uit dan je verwacht.” Zelfs veel computerkennis is tegenwoordig niet meer nodig. Dijkxhoorn: „Voor een tientje per halfuur kun je een DDoS-server huren voor een cyberaanval.”