Kerk & religie

Kerk helpt werkloze bij zoektocht naar werk

Na zijn ontslag ging Sjirk van Looijengoed (60) niet bij de pakken neerzitten. Met enkele kerkenraadsleden en de predikant van de hervormde gemeente in Hierden richtte hij een vacaturebank op waarop werkloze gemeenteleden hun cv kunnen laten plaatsen.

Janita van Hoeven-ten Voorde

10 February 2015 14:38Gewijzigd op 15 November 2020 16:34
Man leest ontslagbrief. Beeld ANP Extra
Man leest ontslagbrief. Beeld ANP Extra

Onverwachts kwam de mededeling dat hij zijn baan kwijtraakte niet. Als medewerker van de ING-bank in Zwolle had Van Looijengoed uit het Gelderse Hierden al diverse ontslagrondes overleefd. Totdat hij in juni 2012 het bericht kreeg dat hij vanwege een reorganisatie boventallig werd. De Hierdenaar had twee opties: een andere functie binnen de bank of ontslag met een afkoopregeling. Hij koos voor het laatste.

Van Looijengoed was niet de enige in zijn gemeente die in die periode zonder baan kwam te zitten. Dat bracht de kerkenraad van de hervormde gemeente in Hierden op het idee om contactmiddagen voor werklozen te organiseren.

Op een van de bijeenkomsten ontstond het plan om als kerk een vacaturebank op te richten waarop werklozen hun cv kunnen laten plaatsen. Eind 2014 was de Werkbank een feit.

Van Looijengoed, diaken in de hervormde gemeente: „Ik ervaar mijn werkloosheid niet als een last, omdat ik veel vrijwilligerswerk doe. Maar sommigen gaan er psychisch onder gebukt. Dit is een mooie manier om werklozen, of ze nu lid zijn van onze gemeente of niet, te helpen.”

Samen met collega-diaken Goossen de Bruin probeert hij de Werkbank onder de aandacht te brengen bij ondernemers die personeel zoeken. Werkgevers kunnen vervolgens zelf contact opnemen met werkzoekenden. „Ik zie het als een extra mogelijkheid om jezelf als werkloze in de schijnwerpers te zetten.”

Stap te ver

Op dit moment staan er tien cv’s op de website. Van de 29-jarige Nienke Jongsma, die een baan zoekt in de detailhandel of in de zorgsector, en van de 44-jarige André Schuit, die werk in het transport ambieert. En de cv van Van Looijengoed, die aan de slag wil in verschillende branches.

Voor sommige werklozen is het een stap te ver om hun personalia op internet te zetten, zegt de Hierdenaar. Zelf vindt hij dat geen bezwaar. „Wat zou een ander met mijn cv kunnen? Ook bij de uitkeringsinstantie UWV staan mijn gegevens op de website. Je moet er wat voor overhebben om aan een baan te komen.”

Tot nu toe is er niemand door de Werkbank aan een baan geholpen. Teleurstellend? „Ons initiatief is net van start gegaan. Het moet nog groeien en bekendheid krijgen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we er succes mee zullen behalen.”

Privacy

De diaconie van de hervormde gemeente in Sliedrecht kwam in 2012 op een soortgelijk initiatief: de Werk-Contacten-Bank (WCB). Op de website van de gemeente staat een document met een actueel overzicht van banen waar werkloze gemeenteleden naar op zoek zijn. Diaken Peter Kraaijeveld: „Omwille van de privacy zetten wij geen complete cv’s met persoonlijke gegevens op internet, maar alleen geanonimiseerde functieomschrijvingen.”

Geen uitzendbureau

Een verschil met Hierden is dat de site ook vacatures plaatst. Het merendeel daarvan, zo’n 80 procent, krijgt de diaconie door van gemeenteleden. „Mensen tippen ons als ze weten dat er ergens een baan vrijkomt. Het is heel mooi om die betrokkenheid in de gemeente te zien.”

Maar ook ondernemers vragen personeel via de Werk-Contacten-Bank. De WCB is voor hen volgens Kraaijeveld een handige manier om aan een christelijke werknemer te komen. „Ze kennen de achtergrond van die persoon, omdat ze in dezelfde gemeente kerken. Bij een uitzendbureau is het afwachten wie je krijgt.”

De diversiteit van de vacatures op de website is groot. Het varieert van accountmanager industrie tot leerkracht groep 1 op een christelijke basisschool.

Werkzoekenden kunnen zelf op vacatures reageren, maar het gebeurt ook regelmatig dat de diaconie die bij hen onder de aandacht brengt.

De gemeente noemt het initiatief bewust geen uitzendbureau, zegt Kraaijeveld. „Wij garanderen geen baan, maar leggen slechts contact tussen twee partijen. Daarna trekken we ons terug. Als we ons zouden bemoeien met het sollicitatieproces is de kans op scheve gezichten groot.”

Kraaijeveld heeft er geen zicht op hoeveel personen er aan een baan zijn geholpen door de Werk-Contacten-Bank. „Van één vrouw weten we dat ze via de WCB een nulurencontract (oproepbasis) aangeboden heeft gekregen. Dat is een klein succes, maar niet de baan waarop ze hoopte. Niet iedereen houdt ons echter op de hoogte van het verloop van de sollicitatie.”

Psychische klachten

De Werk-Contacten-Bank is voor de diaconie een goede manier om contact te houden met werklozen in de gemeente. „Voorheen waren alleen diegenen bij ons in beeld die financieel in de knoei kwamen. Door dit initiatief zijn mensen sneller bij ons bekend en kunnen wij vroegtijdig inspelen op hun behoeften.”

Jaarlijks gaat de diaconie in december op bezoek bij de aangemelde werkzoekenden om te vragen hoe het gaat. Dit jaar brachten ze een kerstpakket mee. „Dat wordt erg gewaardeerd. Mensen die langere tijd geen baan hebben, krijgen soms psychische klachten. Ze kampen met minderwaardigheidsgevoelens of blijven uit angst voor reacties binnen. Het is goed om hen af en toe een hart onder de riem te steken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer