Binnenland

Deel documenten MH17 openbaar

DEN HAAG (ANP). De duiding van mediaberichten over de ramp met de MH17. Het is een van de zaken die zwart zijn gemaakt in de tientallen documenten die het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag vrij heeft gegeven over het neerstorten van het vliegtuig van Malaysia Airlines waarbij bijna 300 mensen onder wie 196 Nederlanders het leven verloren.

10 February 2015 13:12Gewijzigd op 15 November 2020 16:34
Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft vele tientallen documenten over de ramp met de MH17 dinsdag openbaar gemaakt. beeld AFP
Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft vele tientallen documenten over de ramp met de MH17 dinsdag openbaar gemaakt. beeld AFP

Maar ook de offerte voor een herinneringsmedaille voor hulpverleners en de „communicatiemomenten en bijbehorend advies” in aanloop naar de nationale herdenking op 10 november zijn onzichtbaar gemaakt. De stukken zijn vrijgegeven nadat NOS, RTL Nieuws en de Volkskrant hierom hadden gevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Het gaat om documenten van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing en de Interdepartementale Commissie Crisisbeheersing, waaronder memo’s, agenda’s, feitenoverzichten, draaiboeken en berichten uit (sociale) media. In een begeleidende brief aan RTL laat nationaal terrorismecoördinator Dick Schoof weten vijf zaken zwart te hebben gemaakt.

Het gaat om informatie die de betrekking met andere landen en internationale organisaties kunnen schaden. Verder zijn persoonsgegevens, persoonlijke beleidsopvattingen en „informatie waarbij de openbaarmaking niet opweegt tegen het voorkomen van onevenredige bevoordeling of benadeling van hierbij betrokken personen of derden” niet te lezen. Ten slotte is informatie die geen betrekking heeft op het Wob-verzoek zwart gemaakt.

De Boeing 777 stortte op 17 juli vorig jaar neer in het oosten van Oekraïne waar regeringsleger en rebellen vechten. Het toestel is vermoedelijk neergeschoten met een raket. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar de toedracht, het Openbaar Ministerie naar de mogelijke daders.

Binnen een groot deel van de oppositie wordt geklaagd over de informatieverstrekking door kabinet over de ramp. Het kabinet zegt niet vooruit te willen lopen op de onderzoeken van het OM en OVV.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer