Paleis Het Loo toont nieuwe aanwinsten
Zoals elk jaar heeft Paleis Het Loo in Apeldoorn een expositie ingericht met voorwerpen die in het achterliggende jaar zijn verworven. De Aanwinstenkamer, heet de ruimte in de Oostvleugel waar al dat moois ligt uitgestald.
Een van de aanwinsten die daar tot 17 januari volgend jaar te zien zijn, is een album met 33 portretfoto’s van de jonge prinses Wilhelmina. Dit roodleren album is oud, maar nog helemaal compleet. De foto’s –van verschillende fotografen– zijn er in chronologische volgorde in opgenomen. De oudste is kort na Wilhelmina’s geboorte in 1880 gemaakt. Op de laatste foto is de prinses zo’n veertien jaar oud. Er zijn 32 portretten op kabinetformaat (circa 11 x 16,5 cm) en verder ligt er één los portret in het album.
Een van de andere voorwerpen die het paleis heeft aangekocht of geschonken kreeg, is een 19e-eeuwse zilveren hengselmand uit de zilverkamer van koningin Anna Paulowna (1795-1865), de uit Rusland afkomstige echtgenote van koning Willem II. Ze was al drie jaar weduwe toen ze in 1852 een bestelling plaatste bij twee Haagse zilversmeden, de hofleveranciers Pijzel en Carbentus. Ze liet twee manden maken die ze op tafel wilde zetten. Welke functie ze hadden, is niet bekend. Waar de ene mand gebleven is, is ook niet duidelijk. De andere is nu op Het Loo gearriveerd. Op het hengsel is Anna Paulowna’s monogram aangebracht: een gekroonde A.
Van veel recenter datum is een herinnering aan de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980. Er werden toen guldens en rijksdaalders geslagen met het gecombineerde portret van de nieuwe en de vertrekkende koningin. De modellés –ontwerpen– voor deze munten werden gemaakt door beeldhouwer Katinka van Rood. Het is haar bekendste werk: er zijn miljoenen exemplaren van deze ‘dubbelkop’ geslagen.
Maar er is nog meer moois te zien in de paleisvleugel. De collectie werd vorig jaar ook uitgebreid met zestien 17e-eeuwse etsen met gezichten op Het Loo. Daarnaast beschikt het Apeldoornse paleis nu over een kostuum van de ridderschap Gelderland. Veel jonger is het Grootkruis van de Huisorde van Oranje, verleend aan prinses Diana (1961-1997), de eerste echtgenote van de Britse kroonprins Charles. Ze kwam om bij een auto-ongeval in Parijs.