Schippers past zorgplan aan
DEN HAAG (ANP). Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) past haar omstreden plan aan om de vrije artsenkeuze te beperken. Ze heeft vrijdag een nieuw voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Kern daarvan is dat verzekeraars patiënten makkelijker korting kunnen geven op het eigen risico wanneer ze van een geselecteerde zorgaanbieder gebruikmaken.
Haar eerdere plan sneuvelde eind vorig jaar in de Senaat door tegenstemmen van drie PvdA’ers. Dat leidde bijna tot een kabinetscrisis. Schippers wilde eerst dit wetsvoorstel opnieuw indienen, maar komt nu met een andere aanpak, met hetzelfde doel.
Volgens Schippers neemt de vraag naar zorg de komende decennia sterk toe. Dat komt door de vergrijzing en doordat steeds meer mensen chronische aandoeningen hebben. De zorguitgaven moeten daarom worden beperkt. Schippers zet in op „een betere zorg voor minder geld”. Kwaliteit moet lonen, zei de minister in een toelichting op haar plannen.
Zij wil de compensatie voor verzekeraars zo veranderen, dat het voor hen lonend wordt om zich met de juiste zorg te richten op chronisch zieken en ouderen. Ook komen er strengere kwaliteitseisen voor zorgverzekeraars. Slecht presterende zorgverzekeraars wordt volgens Schippers de pas afgesneden. Door de strengere kwaliteitseisen hoeft er minder vaak en minder lang behandeld te worden en zullen er minder hersteloperaties nodig zijn.
Het oorspronkelijke zorgplan hield in dat verzekeraars aan mensen met een goedkope budgetpolis alleen nog behandelingen hoefden te vergoeden voor specialisten met wie ze een contract hebben. Dat moest bijdragen aan een kostenbesparing van circa 1 miljard euro. Die besparing wordt volgens Schippers ook met het nieuwe voorstel gehaald. Ze omschreef dit als „breder, maar wel complexer” dan zijn voorganger.
Schippers zei dat ze goed heeft gekeken naar draagvlak voor haar nieuwe plan, zowel politiek als in het veld. Maar garanties zijn volgens haar niet te geven. „Dat weet ik sinds december.” De VVD-minister ziet overigens niet in wrok om naar het mislukken van haar eerdere voorstel. „In de politiek moet je met een zakelijk oog kijken. Als het niet linksom kan, dan maar rechtsom.”
Reacties:
Arie Slob, fractieleider van de ChristenUnie: „De plannen zijn nog vers en vergen bestudering. Wij vinden het belangrijk dat mensen die veel gebruik maken van de zorg, chronisch zieken en gehandicapten, niet de dupe worden van de maatregelen. Ook willen wij meer onderhandelingsruimte voor zorgaanbieders ten opzichte van verzekeraars. Er moet ruimte blijven voor kleine zorgaanbieders en voor identiteitsgebonden zorg. In de brief van de minister staan veel veronderstellingen waarvan wij ons afvragen of deze in de praktijk ook zullen werken. Dit wordt wat mij betreft zeker geen hamerstuk, dit vraagt om een uitgebreide behandeling.”
Corinne Ellemeet, Tweede Kamerlid GroenLinks: „Dat er meer nadruk wordt gelegd op mensen met een chronisch ziekte, is een verbetering. Maar deze groep moet over de hele linie ontzien worden in hun zorgkosten. Dat de korting van zorgkosten voor chronisch zieken wordt gekoppeld aan de gecontracteerde zorg vind ik voorbarig en onwenselijk. Laat zorgverzekeraars eerst maar eens bewijzen dat ze op kwaliteit inkopen, dat is nu nog nauwelijks het geval. De minister doet nog te weinig aan het inperken van de macht van zorgverzekeraars. Grote zorginstellingen wil ze wel per direct onder aangescherpt toezicht stellen. Breng dan ook direct het aantal polissen per zorgverzekeraar terug.”
PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester: „De PvdA vindt het een goed plan dat het eigen risico fors omlaag kan. Dat is goed nieuws voor mensen die veel zorg nodig hebben. Ook wordt hiermee een grote zorg van de PvdA weggehaald, namelijk dat mensen vanwege de kosten niet naar het ziekenhuis of de apotheek gaan. Ook wordt in de nieuwe zorgplannen de positie van verzekerden en zorgverleners versterkt, waardoor zij een beter tegenwicht kunnen bieden aan de zorgverzekeraar. De PvdA vindt het goed dat de vrije artsenkeuze blijft zoals deze nu is, daar verandert niks aan.”
VVD-Kamerlid Arno Rutte: „Als patiënt wil je de beste zorg, als verzekerde wil je een betaalbare premie. Met de voorgestelde maatregelen leidt hogere kwaliteit tot betere betaalbaarheid. De kwaliteit gaat omhoog, je krijgt als verzekerde meer keuze en slechte aanbieders worden geweerd. Daar maken we de zorg beter mee. Verzekeraars kunnen straks ook een polis aanbieden met een lager, of zelfs helemaal geen eigen risico, als je gebruikmaakt van een zorgaanbieder die door je verzekeraar op kwaliteit is gecontracteerd.”
Hanke Bruins Slot, Tweede Kamerlid van het CDA: „Het is een complex pakket aan maatregelen waar het CDA nog veel vragen over heeft. We zullen de maatregelen toetsen aan het behoud van de vrije artsenkeuze.”