Recherche houdt elf medewerkers KLM aan
De nationale recherche heeft in samenwerking met de marechaussee maandag en dinsdag in totaal elf medewerkers van de KLM op Schiphol aangehouden. Dat is gebeurd in een onderzoek naar de betrokkenheid van deze medewerkers bij de invoer van cocaïne via de luchthaven.
Het landelijk parket van het openbaar ministerie heeft dit dinsdag laten weten. KLM-personeel dat in de bagagekelder werkt, is volgens justitie vermoedelijk een belangrijke schakel om de ingevoerde drugs van de luchthaven te krijgen en verder te transporteren. In het onderzoek is gebleken dat de KLM-medewerkers koffers met cocaïne uit de bagagestroom halen en de drugs vervolgens in (rug)tassen en soms ook in dozen naar buiten brengen.
Vanuit het land van oorsprong laten criminelen aan de KLM-medewerkers weten welke bagage ze moeten pakken. Ze geven de nummers door die staan op de lintjes waarmee de koffers worden geregistreerd voor de vlucht.
Tijdens het onderzoek is 117 kilo cocaïne in beslag genomen. Dat gebeurde zowel op Schiphol als op het vliegveld van Aruba. Ook is op basis van deze zaak een verdachte in België gearresteerd met 104 kilo cocaïne in zijn auto.
De aangehouden personen komen uit Amsterdam (vijf), Lelystad, Rotterdam (twee), Haarlem, Purmerend en Diemen. Bij het doorzoeken van de woningen van de verdachten heeft justitie ook nog niet nader omschreven luxe goederen, personenauto’s en een geldbedrag van 23.000 euro in beslag genomen.
De medewerkers in de bagagekelder kunnen met een minimale controle de grens met het beschermde gebied van Schiphol passeren. Zij hebben een speciale pas die hun toegang tot dit stuk van de luchthaven verschaft.
Volgens het OM wordt er per koffer gemiddeld 15 tot 20 kilo cocaïne vervoerd. Op deze manier smokkelen criminelen een aanzienlijke hoeveelheid verdovende middelen Nederland in. Het luchthavenpersoneel vormt daarmee een onmisbare schakel in de criminele keten, waarvan de georganiseerde criminaliteit profiteert, constateert het landelijk parket.
De nationale recherche doet samen met de Koninklijke Marechaussee permanent onderzoek naar georganiseerde criminaliteit op Schiphol. Het is dan ook niet de eerste keer dat er medewerkers van de bagagekelder voor hun hulp bij drugssmokkel worden gepakt. „Dit is in het verleden vaker gebeurd”, zegt een woordvoerder van de marechaussee op Schiphol.
De elf verdachten worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris in Haarlem. Justitie sluit meer aanhoudingen in deze zaak niet uit.