Overheid onderzoekt criminaliteit in bedrijfsleven
Er komt een groot onderzoek naar criminaliteit in het bedrijfsleven. De ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken willen weten of bedrijven wel eens slachtoffer zijn geworden van criminaliteit en of zij er iets tegen doen. Meer dan 5000 bedrijven krijgen hierover een vragenlijst.
De resultaten van deze zogeheten Monitor Bedrijven en Instellingen moeten in de zomer beschikbaar zijn. Het is de bedoeling dat dit onderzoek vaker wordt gedaan, zo heeft het ministerie van Justitie dinsdag laten weten.
Twee jaar geleden was er al een vergelijkbaar onderzoek in de sector vervoer, opslag en bouwnijverheid en in de sector cultuur, recreatie en sport. Daaruit bleek dat in de sector vervoer en opslag ruim eenderde van de bedrijven te maken had met criminaliteit. In de bouwsector bleken vier op de tien bedrijven het slachtoffer te zijn geweest van criminaliteit. Het ging vooral om diefstal.
Ondernemersorganisatie VNO-NCW bevestigt dat bedrijven veel last hebben van criminaliteit, maar dat dit hoge niveau niet altijd uit de aangiftes blijkt. Ondernemers gaan steeds minder vaak naar de politie als ze slachtoffer zijn geworden van criminelen. Bij onderzoek twee jaar geleden zei meer dan de helft van vierhonderd ondervraagde middelgrote ondernemers niet in alle gevallen aangifte te hebben gedaan. Twee jaar eerder deed nog driekwart aangifte.
Als eigen medewerkers zich schuldig lijken te maken aan strafbare feiten, is de neiging dat te melden bij de politie nog geringer. Bij zulke interne criminaliteit doet 83 procent van de bedrijven die het treft niet altijd aangifte; twee jaar eerder was dat nog 66 procent.
VNO-NCW zegt geen directe verklaring te hebben voor de terughoudendheid. Wel bleek uit het onderzoek dat ondernemers die aangifte hadden gedaan niet zo tevreden waren over het optreden van de politie.