Sharon krijgt steun voor ontruiming Gaza
De Israëlische Arbeiderspartij heeft dinsdag steun verklaard aan de plannen van premier Ariel Sharon voor de ontmanteling van Joodse nederzettingen in de Gazastrook. Dat betekent dat Sharon zijn parlementaire meerderheid behoudt als de ultranationalisten uit protest tegen de plannen uit de regeringscoalitie stappen.
Sharon zei zich niet van zijn plannen te laten afbrengen door dreigementen van coalitiegenoten. Hij verklaarde vastbesloten te zijn zeventien nederzettingen in de Gazastrook en drie op de Westelijke Jordaanoever te ontmantelen zonder op een akkoord met de Palestijnen te wachten. Ook zei hij bereid te zijn daarvoor een nieuwe coalitie te vormen.
De krant Ha’aretz meldde dat er volgens Sharon één tot twee jaar nodig zijn voor de ontruiming van de nederzettingen en de huisvesting van de ongeveer 7500 kolonisten. Sharon zei tegenover Ha’aretz ook te rekenen op Amerikaanse financiële hulp. Volgens vice-premier Ehud Olmert wil Sharon deze zomer beginnen met het verwijderen van de nederzettingen.
Sharon schokte maandag velen in Israël met de verrassende verklaring. Commentatoren wezen erop dat geen enkele Israëlische premier het zich in de toekomst nog zal kunnen veroorloven om in de onderhandelingen met de Palestijnen vast te houden aan gedeelten van de Gazastrook. Uit opinieonderzoeken blijkt dat Sharon kan rekenen op brede steun. Veel Israëliërs zien in de nederzettingen in de Gazastrook een last. Israël beheerst ongeveer eenderde deel van het gebied, terwijl 1,3 miljoen Palestijnen het resterende deel bewonen.
Dinsdag herhaalde Sharon dat ontruimingen noodzakelijk zijn. Hijzelf lijdt daar „meer dan iemand anders in Israël” onder, zei hij. „Maar ik ben tot een besluit gekomen en ik ga het uitvoeren.”
Twee ultranationalistische partijen hebben gedreigd uit de regeringscoalitie te stappen als Sharon zijn plannen doorzet. De Israëlische premier dreigde een nieuw kabinet te vormen, als de regeringsploeg zijn plan blokkeert om alle Joodse nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen. De premier uitte dinsdag zijn dreigement in de krant Yediot Ahronot.
Waarschijnlijk zou hij dan een beroep moeten doen op de Arbeiderspartij. Shimon Peres, de leider van de Arbeiderspartij, zei Sharon te zullen steunen zolang die de door hem aangekondigde koers aanhoudt. Of hij met hem in een regering zou gaan zitten zei Peres niet.
Sharon, de architect van de kolonisering van Palestijns gebied, zei dinsdag tijdens een bezoek aan Ashkelon dat het niet alleen voor de kolonisten moeilijk is. Het is „pijnlijker voor mijzelf dan voor iemand anders in Israël.” Hij benadrukte echter dat „een besluit is genomen dat ik zal uitvoeren.”
De Palestijnse premier Ahmed Qurei zei voor de Palestijnse radio „daden, geen woorden” te willen zien. „Wij willen dat zij de hele Gazastrook verlaten, Gaza als bevrijd Palestijns gebied verlaten en ons in staat stellen ons te concentreren op hun terugtrekking van de Westoever.”
Sharon zei de afgelopen weken herhaaldelijk dat hij eenzijdige maatregelen zal nemen, zoals de ontmanteling van nederzettingen, herstationering van troepen en het trekken van een grenslijn, als er de komende maanden geen schot komt in het vredesproces. Sharons woordvoerder Raanan Gissin ontkende beschuldigingen van kolonisten dat Sharons concessies te maken hebben met het corruptieonderzoek dat tegen hem loopt.
Sharon wordt donderdag aan de tand gevoeld over smeergelden die hij mogelijk heeft geaccepteerd van een projectontwikkelaar. De nieuwe Israëlische procureur-generaal, Menachem Mazuz, liet zich dinsdag voor het eerst publiekelijk over de zaak uit. De Israëlische televisie meldde dat hij verwacht in twee of drie maanden te kunnen zeggen of hij Sharon aanklaagt.