Protest tegen eredoctoraat voor Filip
Het eredoctoraat dat de Katholieke Universiteit van Leuven aan de Belgische kroonprins Filip heeft toegekend, heeft maandag tot protesten van academici en studenten geleid.
Academici en studenten vinden dat de prins ten onrechte de prestigieuze titel heeft verkregen. Op straat moest de politie ingrijpen bij een confrontatie tussen Vlaamse nationalisten en monarchisten. Daarbij werden elf aanhoudingen verricht.
Het eredoctoraat is Filip toegekend wegens zijn verdiensten voor de wereldvrede, aldus de voorzitter van het Leuvense universiteitsbestuur, André Oosterlinck, en omdat de kroonprins België in het buitenland vertegenwoordigt op „economisch, sociaal, politiek en cultureel vlak.”
Nadat bekend was geworden dat de 41-jarige Filip eredoctor zou worden, ontstond er een controverse in de Belgische universitaire wereld. Tweehonderdvijftig hoogleraren ondertekenden een brief waarin staat dat Filip de kwalificaties voor de doctorstitel zou missen. In een interview in De Standaard erkende Oosterlinck dat het misschien verkeerd was om Filip de onderscheiding toe te kennen voor de bijdrage die hij aan de wereldvrede zou hebben geleverd. Maar Oosterlinck benadrukte dat hij nog altijd achter de toekenning van de titel staat.
De uitreiking van de versierselen verliep zonder incidenten. Er waren ongeveer 800 gasten bij aanwezig, onder wie de hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal, Carla Del Ponte.
Filip wordt in de Belgische media meestal omschreven als een intellectueel lichtgewicht, ofschoon hij is afgestudeerd in de politicologie aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit Stanford.