Balkenende: Eerlijk omgaan met Turkije
Dat Turkije een islamitisch land is, mag volgens premier Balkenende geen rol spelen in de voortgaande procedure waardoor het land in de toekomst lid zou kunnen worden van de Europese Unie. De premier zei dat vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.
Balkenende weigerde te bevestigen dat er in de boezem van het kabinet een flink verschil van mening bestaat over een mogelijk EU-lidmaatschap van Turkije. Diverse media berichtte vrijdag dat VVD-minister Remkes en zijn CDA-collega Veerman er grote bezwaren tegen zouden hebben. GroenLinks wil daarover opheldering en roept aanstaande dinsdag zowel Balkenende als minister Bot van Buitenlandse Zaken ter verantwoording.
Wat premier Balkenende wel kwijt wilde, is dat er wat hem betreft sprake moet zijn van „fair play.” In 1999 is de Europese Unie met Turkije een traject ingegaan dat kan leiden tot een kandidaat-lidmaatschap. Komend najaar komt de Europese Commissie met een rapport over de mate waarin Turkije voldoet aan de mensenrechtencriteria. Volgens de premier is dat rapport doorslaggevend.
Het feit dat Turkije islamitisch is en Europa een christelijke traditie heeft, mag volgens Balkenende niet alsnog worden gebruikt tegen een mogelijk kandidaat-lidmaatschap. Wel kan de kwestie Cyprus voor een kink in de kabel zorgen. De EU streeft naar een hereniging van Cyprus, dat bestaat uit een Grieks en een Turks deel. Lukt dat niet, dan treedt alleen het Griekse deel op 1 mei toe tot de EU. Als Turkije niet meewerkt aan de hereniging van Cyprus, zou dat de toetreding van het land tot de Unie kunnen bemoeilijken.
Volgens ingewijden spreekt het kabinet binnenkort over Turkije aan de hand van een notitie van CDA-minister Bot. Van ruzie zou geen sprake zijn, wel van een verschil in visie.