Feesten op komst
Steeds meer weten grootse, sprookjesachtige huwelijken het publiek te hypnotiseren. Dat zagen we in 1981 bij de Britse prins Charles en Diana Spencer, dat zagen we in 2002 bij prins Willem-Alexander en Máxima. Er zitten weer een paar van zulke huwelijken aan te komen.
In ons eigen land heeft op 24 april het huwelijk in Delft plaats van prins Johan Friso met Mabel Wisse Smit. In de Oude Kerk van Delft zullen ze elkaar het jawoord geven. Zoals bekend bevindt de graftombe van de Oranjes zich in de Delftse Nieuwe Kerk. Friso studeerde in Delft en had er een huis. Hij hield er vriendschappen aan over. Natuurlijk is Delft ook de stad van de moord op prins Willem van Oranje in 1584. Vorig jaar is er een beeld geplaatst in de tuin van het Prinsenhof. Ook de vader van Mabel Wisse Smit is in Delft begraven.
Op 14 mei geeft de Deense kroonprins het jawoord aan de Australische Mary Donaldson. Zij was al sinds 2000 de vaste vriendin van Frederik. Vorig jaar oktober kondigden zij de verloving aan. Vermoedelijk zal de huwelijksdag uitgroeien tot een waar volksfeest. De media zijn al druk bezig de hotelkamers te reserveren.
Spanje bereidt zich voor op het huwelijk van de Spaanse kroonprins Felipe met tv-presentatrice Letizia Ortiz Rocasolano. Met name de bruid staat al in de belangstelling. Er wordt gespeculeerd over een indrukwekkende sluier aan een historische tiara gevestigd en met motief van de fleur-de-lys van het huis Borbon. Het huwelijk wordt 22 mei in Madrid voltrokken. Dat gebeurt in de Almudena-kathedraal in de Spaanse hoofdstad.
De prins gold jarenlang als een begeerde vrijgezel, maar hij kon aanvankelijk de ware niet vinden. De prins zou Letizia voor het eerst hebben ontmoet op de kust van Asturias, toen zij daar de ramp met de olietanker Prestige versloeg en hij een solidariteitsbezoek bracht aan de getroffen regio. Het toekomstige paar gaat in het riante verblijf van Don Felipe wonen, bij Madrid, niet ver van het Zarzuela-paleis.
Felipe is de jongste van de drie kinderen van koning Juan Carlos en koningin Sofia, maar als enige zoon is hij de troonopvolger. Daarom is zijn huwelijk voor de Spanjaarden zo belangrijk. Spanje kent nog een aanzienlijk deel conservatieve monarchisten die hun kroonprins niet aan de eerste de beste dame willen uitleveren.
Op 27 mei is er ook een huwelijk in Jordanië. Dan trouwt kroonprins Hamzah bin al-Hussein van Jordanië met prinses Noor Hamzah.
Er zijn nog meer huwelijken die gevierd worden en wel de twintig-, veertig- en vijfenveertigjarige. Op 22 september is de Belgische prinses Astrid twintig jaar getrouwd met aartshertog Lorenz van Habsburg. Ze hebben vijf kinderen. Dit jaar, op 2 juli, is het 45 jaar geleden dat het huwelijk van haar ouders werd voltrokken, de Belgische koning Albert en koningin Paola. Net zolang getrouwd zijn dit jaar de Japanse keizer Akihito en keizerin Michiko.
Veertig jaar getrouwd zijn op 18 september de voormalige Griekse koning Constantijn en de Deense prinses Anne-Marie. Constantijn en Anne-Marie trouwden in 1964 in Athene. Constantijn werd dat jaar tot koning gekroond, maar enkele jaren later moesten hij en zijn vrouw het land ontvluchten. Het paar woont in Londen. Hij is de broer van de Spaanse koningin Sofie en zij is een zus van de Deense koningin Margrethe. Zo zullen de meeste koninklijke hoogheden elkaar wel weer op de bruiloften en partijen ontmoeten.