2014 was jaar van fraude en schikkingen
AMSTERDAM (AFN). Het beursjaar 2014 werd mede gedomineerd door fraudeschandalen en schikkingen. Onder meer SBM Offshore en Imtech moesten bloeden vanwege problemen uit het verleden. Een groot aantal banken trof andermaal een schikking, ditmaal vanwege gesjoemel met valutakoersen.
Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore was vaker negatief in het nieuws dan het bedrijf lief is. Het concern wordt verdacht van omkoping in Angola, Brazilië en Equatoriaal Guinea in de periode 2007 tot en met 2011. Hoewel eerder dit jaar een schikking van 240 miljoen dollar werd getroffen met het OM in Nederland, lijkt de zaak nog niet beklonken. Onder meer de toezichthouder in Brazilië gaf aan dat een schikking in het Zuid-Amerikaanse land veel hoger zal uitvallen.
Ook Imtech kende andermaal een bewogen jaar, nog altijd als gevolg van een groot boekhoudschandaal waardoor vrijwel de gehele beurswaarde is verdampt. De technisch dienstverlener wist met een enorme aandelenuitgifte (600 miljoen euro) en de verkoop van de ict-divisie (255 miljoen euro) zijn schuldenlast behoorlijk terug te dringen. Het verleden blijft de voormalige beurslieveling voorlopig echter achtervolgen.
Ordina werd geconfronteerd met onregelmatigheden bij aanbestedingen en opdrachten van de overheid, zo werd dit jaar bekend. De automatiseerder wordt beticht van structurele fraude bij het binnenhalen van overheidsopdrachten in de periode 2005-2010. Begin volgend jaar presenteert het bedrijf de uitkomsten van eigen onderzoek naar de mogelijke malversaties.
Verfproducent AkzoNobel ontdekte een fraude ter waarde van tientallen miljoenen euro’s bij een dochteronderneming in Chicago. Vooralsnog zijn er geen aanwijzing dat eigen werknemers bij de fraude betrokken waren.
Banken lagen al onder een vergrootglas door de fraude met de Libor-rente. Daar kwam dit jaar de manipulatie van valutakoersen overheen. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times hebben banken wat betreft schikkingen in juridische procedures het duurste jaar ooit achter de rug. In totaal betaalden zij 46 miljard euro aan boetes en schadevergoedingen, een bedrag dat overeenkomt met de omvang van de economie van bijvoorbeeld Kroatië.