Kamer oneens over indeling Achterhoek
De Tweede Kamer is op enkele punten sterk verdeeld over de grote herindeling van een deel van de Achterhoek, de Graafschap, Liemers en Bathmen. Dat bleek donderdag bij het kamerdebat over de kwestie.
Volgende week bij de stemmingen zal blijken welke voorstellen tot wijzigingen een meerderheid halen.
Een meerderheid van CDA, PvdA en VVD is voor de versterking van Doetinchem. Zij willen de gemeente Wehl aan Doetinchem toevoegen en een grenscorrectie maken met Zelhem. Het kabinet had geen plannen over Doetinchem. Verder moet volgens CDA, PvdA en VVD Doesburg samengevoegd worden met Angerlo en Zevenaar. Doesburg zou zelfstandig blijven, maar een kamermeerderheid vindt de financiële positie van de stad daarvoor te wankel.
Een van de voornaamste twistpunten tussen de fracties was of er voor herindeling wel draagvlak bestaat onder de burgers en in de gemeenten. Elke fractie gaf haar eigen invulling aan dat begrip.
In het voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken worden 25 gemeenten opgeheven en samengevoegd tot negen nieuwe. Ook komt er een grenswijziging tussen de provincies Gelderland en Overijssel. Remkes zei dat het kabinet het draagvlak zeer serieus neemt, maar dat het niet het enige criterium is. Ook de bestuurskracht kan doorslaggevend zijn. Volgens Remkes leiden zijn oorspronkelijke voorstellen tot een evenwichtige regio.
Grootste tegenstanders van veel wijzigingen zijn de LPF, de SP, D66 en de ChristenUnie. SGP en GroenLinks waren milder, maar hebben veel bedenkingen. De tegenstanders wijzen vooral op de grote weerstand en vinden dat dergelijke grote wijzigingen vanuit de bevolking moeten komen en niet van bovenaf moeten worden afgedwongen. De LPF zal het hele wetsvoorstel daarom niet steunen.
De fracties hebben er moeite mee dat de plannen voor de herindeling al vijf jaar geleden ontstonden. Het toenmalig kabinet was nog uit op grote herindelingen. Het nieuwe beleid gaat juist uit van terughoudendheid en kent een zwaarder gewicht toe aan draagvlak voor de veranderingen.
Andere wijzigingsvoorstellen gaan over Deventer en Bathmen, Zutphen en Warnsveld, Dinxperlo en Aalten. Ook zijn nog andere voorstellen in de maak. Maar die halen waarschijnlijk geen meerderheid om de plannen te veranderen.