Politiek

Raad voor de Rechtspraak: Rechter moet wet aan Grondwet kunnen toetsen

DEN HAAG. Rechters zouden wetten moeten kunnen toetsen aan de Grondwet, aldus de Raad voor de Rechtspraak in een maandag verschenen advies. Dat voorstel maakt, politiek gezien, geen enkele kans.

Redactie politiek
29 December 2014 11:41Gewijzigd op 15 November 2020 15:30
De rechter zou wetten moeten kunnen toetsen aan de Grondwet, vindt de Raad voor de Rechtspraak. beeld ANP
De rechter zou wetten moeten kunnen toetsen aan de Grondwet, vindt de Raad voor de Rechtspraak. beeld ANP

De raad doet zijn suggestie omdat dan ook in de Grondwet kan worden opgenomen dat burgers recht hebben op een eerlijk proces.

Constitutionele toetsing door de rechter houdt in dat de rechter toetst (of mag toetsen) of wetten al dan niet in overeenstemming zijn met de Grondwet.

De Grondwet verbiedt nu een dergelijke toetsing. Het idee daarachter is dat al bij het maken van een wet rekening wordt gehouden met eventuele strijdigheid met de Grondwet. Wel toetst de rechter nieuwe wetgeving aan diverse Europese bepalingen en verdragen.

Nederland is op dit moment nagenoeg het enige land in West-Europa dat een totaalverbod op constitutionele toetsing door de rechterlijke macht kent. In andere Europese landen, zoals Duitsland en Frankrijk, is er een constitutioneel hof.

Het idee van de Raad voor de Rechtspraak komt overeen met een wetsvoorstel van GroenLinks. Die wet maakt een beperkte constitutionele toetsing mogelijk. Tweede en Eerste Kamer hebben die wet enkele jaren geleden aangenomen. Omdat met die wet de Grondwet wordt gewijzigd, moet hij nóg een keer worden aangenomen, nu met tweederdemeerderheid in beide Kamers. Daar is echter volstrekt geen zicht op.

De VVD heeft daarnaast een wet ingediend die het toetsen van wetten aan internationale verdragen onmogelijk moet maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer