Binnenland

Frans begrip voor Nederlandse wens EU–korting

Frankrijk heeft begrip voor de Nederlandse wens om minder geld aan de Europese Unie af te dragen. Dat bleek donderdag tijdens een kennismakingsgesprek tussen minister Bot van Buitenlandse Zaken en zijn Franse collega De Villepin. Bot was bij De Villepin op bezoek in Parijs.

ANP
29 January 2004 17:35Gewijzigd op 14 November 2020 00:55

Volgens de woordvoerder van Bot was De Villepin het eens met de Nederlandse minister dat de huidige situatie niet kan voortduren. Nederland draagt als ’nettobetaler’ omgerekend per inwoner verreweg het meeste bij aan de EU–begroting.

Nederland draagt ongeveer 0,65 procent van het bruto binnenlands product (de totale omvang van de Nederlandse economie) af aan Brussel. Duitsland is ook een grote nettobetaler maar komt op een percentage van 0,38 procent van het bbp.

Frankrijk is vooral dankzij landbouwsubsidies een van de grotere netto–ontvangers binnen de Europese Unie. Juist daarom is het winst dat Frankrijk nu stelt dat de Nederlandse regering met haar pleidooi volstrekt gelijk heeft, aldus de woordvoerder van Bot. Overigens willen beide landen dat de EU–begroting niet wordt verhoogd, zoals de Europese Commissie bepleit.

Bot en De Villepin spraken verder over de relatie tussen de EU en de Verenigde Staten, die door de oorlog in Irak flink schade heeft opgelopen. Vooral Frankrijk en Duitsland waren in Washington de gebeten hond met oppositie tegen het beleid van president Bush. Minister Bot heeft de ambitie om „bruggen te bouwen" tussen Amerikanen enerzijds en Duitsers en Fransen anderzijds. Bot bezocht twee weken geleden zijn Duitse collega Fischer en heeft maandag over een week een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot Powell.

De Villepin sloot zich verder aan bij het artikel dat minister Bot donderdag publiceerde op de opiniepagina’s van de Volkskrant en Le Figaro. De VVD–fractie in de Tweede Kamer viel Bot daarover zwaar af. Bot betoogde dat hij liever geen kopgroep binnen de EU heeft, maar als die toch mocht ontstaan, zal Nederland niet achterblijven.

VVD’er Van Baalen noemde dat onverstandig. „De ervaring leert dat Nederland niet veel heeft in te brengen bij Frankrijk en Duitsland. In een kopgroep worden wij monddood gemaakt. Dan mag je alleen de koffie en thee serveren voor de groten." Bot is volgens de VVD nog „te veel diplomaat en te weinig minister".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer