Koning Spanje: corruptie moet worden uitgeroeid
MADRID. Corruptie moet in Spanje worden uitgeroeid. Dat heeft de Spaanse koning Felipe donderdag in zijn kersttoespraak gezegd.
Mensen met een publieke functie moeten die post niet misbruiken om zichzelf te verrijken, zei de koning. Dat hij corruptie zo nadrukkelijk afwees is opmerkelijk, omdat Felipes zus Cristina verdacht wordt van corruptie. Een rechter bepaalde begin deze week dat Cristina met haar echtgenoot moet worden vervolgd. Eerst leek zij de dans te ontspringen. Ook bij zijn aantreden als koning nam Felipe al nadrukkelijk afstand van de handel en wandel van zijn zwager en zus.
Koning Felipe leverde ook kritiek op het bezuinigingsbeleid van de rechtse premier Mariano Rajoy. „Wij moeten garant blijven staan voor onze welvaartsstaat en de kwetsbaarste Spanjaarden moeten worden beschermd”, vindt de koning.
De kerstrede van de Britse koningin Elizabeth ging over verzoening. De 88-jarige koningin sprak over het Schotse referendum over onafhankelijkheid en blikte terug op de grote herdenking van de Eerste Wereldoorlog in augustus. „Dat verzoening belangrijk is om vrede te bereiken werd duidelijk in augustus, toen de vijanden uit de Eerste Wereldoorlog samen de vrede herdachten.”
Koningin Elizabeth prees hulpverleners en vrijwilligers die zich –vaak met gevaar voor eigen leven– inzetten voor slachtoffers in conflictgebieden en in de landen waar ebola heerst. De kersttoespraak van de Britse koningin Elizabeth was dinsdag al enkele uren te bekijken.
De Amerikaanse tv-zender NBC plaatste een filmpje van de toespraak op de website. Pas toen de Nederlandse nieuwsdienst BuzzR vragen stelde aan het Britse paleis werd de toespraak verwijderd. Hij had pas op eerste kerstdag om 16.00 uur Nederlandse tijd online moeten staan, aldus het paleis woensdag.
De Belgische koning Filip vroeg in zijn kerst- en nieuwjaarstoespraak de bevolking niet toe te geven aan berusting. „Samen kunnen we de crisis overwinnen.” De koning noemde de huidige tijd er een „die al te veel gekenmerkt wordt door angst voor de toekomst, voor mislukking en voor de anderen.”
De Belgische koning zei begrip te hebben voor „de ongerustheid en moedeloosheid tegenover de reusachtige uitdagingen waar onze generatie voor staat, de zwakke economische groei, de stijgende armoede.” „Er is een zekere moed nodig om in te gaan tegen verzuring.”
Koning Filip blikte terug op het overlijden van zijn tante, koningin Fabiola. „Zij had, samen met Boudewijn, ons land helemaal in haar hart gesloten. Ze bezat de gave om al wie ze ontmoette, met eenvoudige woorden en gebaren hoop te geven. We zijn haar dankbaar voor alles wat ze heeft gedaan, voor wie ze was.” Hij dankte de Belgen voor hun blijken van meeleven.
De koning wees op positieve voorbeelden. Hij wees op „de vele mensen die zich vaak vrijwillig inzetten voor de jeugd, de ouderen onder ons, de zieken, mensen die alleen zijn of het financieel erg moeilijk hebben. Elke vooruitgang, hoe bescheiden ook, begint met een positieve kijk op de zaken.”