Politiebond ACP: Sluiting politiebureaus fout
DEN HAAG. Het plan van minister Opstelten om de komende tien jaar 200 politiebureaus te sluiten is onverstandig en ondoordacht, stelt politiebond ACP. „Dit verzwakt de positie van de politie.”
Het plan vloeit voort uit de vorming van de nationale politie en uit het feit dat steeds meer aangiften via internet worden gedaan, schreef de bewindsman van Veiligheid en Justitie vandaag aan de Tweede Kamer. Het is echter ook een bezuiniging: onderdeel van de 230 miljoen euro die bespaard moet worden met de vorming van de nationale politie.
„Het is de vraag of geld zo’n zwaarwegend argument moet zijn”, stelt ACP-voorzitter G. van de Kamp. „Maar áls dat dan gebeurt, vinden we deze rekensom niet overtuigend. Wat gaat het straks niet kosten als agenten veel grotere afstanden moeten afleggen?”
Van de Kamp beklemtoont vooral de immateriële schade: „De politie komt verder van de burgers af te staan. Burgers zullen de politie minder informatie verstrekken. Er zijn al bureaus gesloten; daar komt nu weer een volgende stap bij. Banken komen nu al terug van dit soort schaalvergroting, omdat ze zien dat het niet goed werkt.
Als de politie het straks ook moet terugdraaien, kost dat weer handenvol geld. Je ziet nu al dat gemeenten die geen bureau meer hebben, dat proberen te ondervangen door buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) aan te stellen, zodat er op een andere wijze toch kosten worden gemaakt.” De ACP heeft er moeite mee dat „er steeds losse plannen worden gepresenteerd, zonder samenhangend onderzoek naar de effecten ervan.”
De 167 basisteams binnen de nationale politie krijgen volgens Opstelten in elk geval allemaal een eigen bureau, en zestien teams hebben nog een tweede bureau nodig, bijvoorbeeld omdat ze anders te lange aanrijtijden zouden hebben. Er worden 400 ”politiesteunpunten” ingericht: zo’n 100 grotere en 300 kleinere. Waar mogelijk worden deze steunpunten gevestigd in gemeentehuizen. Die zijn echter maar beperkt open, stelt Van de Kamp. „Dat kan het gemis van een bureau niet ondervangen.”
Volgens de minister moet het verminderen van het aantal kantoorruimten de samenwerking tussen agenten verbeteren. De dienstverlening moet meer buiten de bureaus plaatsvinden. Zo is het de bedoeling dat de politie de aangifte van een woninginbraak vaker bij de slachtoffers thuis opneemt.
Binnen de politie leeft nog altijd veel kritiek op de vorming van de nationale politie. Volgens de centrale ondernemingsraad gaat die ruim 200 miljoen euro meer kosten dan is begroot. De raad heeft onlangs negatief geadviseerd over de reorganisatie. Die zou een „haast onmogelijke taak” zijn, „zeker met extra bezuinigingen”, aldus voorzitter F. Giltay vorige week.
De reorganisatie vergt veel van de 65.000 medewerkers, erkent korpschef mr. G. L. Bouman. Hij wijst echter op de voordelen: „Een agent in Delfzijl kan zien wat er in Maastricht gebeurt. In Europa kan alleen de politie in Denemarken dat. Voorheen hadden we 26 korpsen en 26 verschillende systemen.”