Japan stemt over economische hervormingen
TOKIO (ANP). De parlementsverkiezingen in Japan van zondag draaien volledig om de vraag of regerend premier Shinzo Abe kan doorgaan met zijn economische hervormingen. Het antwoord is op voorhand al een volmondig ja, zo blijkt uit peilingen. En dat is ook voor Nederland, van oudsher een handelspartner van Japan, van belang.
De Japanse economie, de op twee na grootste ter wereld, staat al ruim twintig jaar stil. De staatsschuld liep op tot de hoogste ter wereld en behelst inmiddels ruim 2,5 keer de omvang van de Japanse economie. Om daar verandering in te brengen kwam Abe met een driedelig plan op de proppen. De eerste twee delen daarvan zijn vervuld. Er is geld in de economie gepompt en er zijn monetaire hervormingen doorgevoerd. De derde pijler is het belangrijkst: structurele hervorming. Japanse bedrijven zuchten onder regels. Als dat verandert, kunnen bedrijven makkelijker concurreren in binnen- en buitenland.
Die structurele hervormingen zijn echter lastig uit te voeren. Bovendien wil Abe weten of hij de steun heeft van het volk, voordat hij verder hervormt. Vandaar dat hij in november het parlement ontbond en nieuwe verkiezingen uitschreef. Zijn partij zal die zondag winnen. Het is alleen de vraag of Abes conservatieve LDP de absolute meerderheid behaalt en of de coalitie met de boeddhistische Komeito een tweederdemeerderheid pakt.
De hervormingen zullen dus doorgaan en dat is voor Nederland van belang. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voert Nederland jaarlijks voor ongeveer 9 miljard euro in uit Japan en exporteert het voor zo’n 3 miljard. „Het is van belang dat de Japanse regering volgend jaar een akkoord met de EU sluit”, waardoor ook buitenlandse bedrijven minder last hebben van de Japanse regels, vindt ondernemersorganisatie VNO-NCW. Hans de Boer, de voorzitter van die organisatie, leidde eind oktober een handelsmissie vanuit Nederland naar Japan.
„Japan is op de goede weg, maar die moet worden doorgezet”, aldus de organisatie. „Verder zou Japan, dat befaamd is om de kwaliteit van zijn producten, zich meer moeten richten op innovatie. Daar is veel ruimte voor samenwerking met Nederland” Ook vindt VNO-NCW het belangrijk dat de Japanse regering weer het vertrouwen weet te winnen van de bevolking. „Dat heeft door de afhandeling van de kernramp in Fukushima bij veel Japanners een forse deuk opgelopen.”