Definitief fiat voor kerkbouw hhg Ouderkerk
OUDERKERK A/D IJSSEL. De gemeenteraad van de gemeente Ouderkerk heeft donderdagavond in meerderheid definitief ingestemd met de bouw van een kerk voor de hersteld hervormde gemeente (hhg) van Ouderkerk aan den IJssel aan de Abelenlaan. De afsluiting van tien jaar gesteggel gebeurde na uitvoerig beraad.
Burgemeester De Prieëlle pakt halverwege de raadsvergadering een vergrootglas. „Met al uw vragen kijken we híér doorheen naar wat er allemaal zou kunnen gaan gebeuren.” Ervoor hadden raadsleden onder meer vragen gesteld over mogelijke problemen met de verkeersveiligheid rond de kerk. De Prieëlle, portefeuillehouder: „U denkt misschien dat een kerk met zondagse kerkgangers uniek is, maar dat is niet zo. Dat we al tien jaar in dit proces zitten is wél zeer uniek.”
Het debat had plaats tijdens de laatste inhoudelijke raadsvergadering van de gemeente. Per 1 januari gaat Ouderkerk met vier andere waardgemeenten op in de fusiegemeente Krimpenerwaard.
Vooral de PvdA en de ChristenUnie hadden veel vragen. Wel stonden beide partijen verschillend in de discussie. PvdA-voorman Maat suggereerde onder meer het besluit aan de nieuwe raad over te dragen. „Als de rechter dit besluit afwijst, moet de nieuwe gemeente tenslotte wéér een besluit nemen.” De Prieëlle: „Dat kan de rechter niet doen, want dan zou hij op uw stoel, als wetgevende macht, gaan zitten.”
CU-raadslid Burger wilde vooral zekerheid over het uitblijven van hinder van de kerk voor aangrenzende bedrijven. „Ik ben blij met de brief van de hhg naar bedrijven, waarin ze stelt hen niet te willen belemmeren in hun bedrijfsvoering. Ik heb nu geen reden om hieraan te twijfelen, maar zou graag een duidelijke toezegging zien.”
Na een schorsing bleek de hhg hiertoe bereid. Mede hierdoor gaf de ChristenUnie groen licht voor de bouwvergunning. Samen met de SGP en Lijst van der Vlist (voorheen CDA) gaf dit de meerderheid. VVD en PvdA stemden tegen. Van der Vlist liet nog weten het verdwijnen van de torenspits uit het ontwerp te betreuren. Dit laatste gebeurde eerder onder druk van CU-raadslid Burger.
Op de publieke tribune slaken de kerkgangers na het fiat van de raad een zucht van verlichting. „Een heel bijzonder moment”, zegt kerkvoogd en bouwcommissielid Jan Don bewogen. „Ik wil erbij benadrukken dat ook de heer Burger in de afgelopen maanden heel constructief met ons heeft meegedacht. Dat vertrouwen hebben we ook altijd in de ChristenUnie gehad.”
Het college gaat zo snel mogelijk de vergunning afgeven, zegde burgemeester De Prieëlle donderdagavond toe.