Evacuaties in zuiden Californië door noodweer
SAN FRANCISCO (ANP/RTR/DPA). Een hevige storm die donderdag het noorden van Californië teisterde en twee levens eiste, zorgt vrijdag voor problemen in het zuiden van de Amerikaanse staat. In gebieden waar overstromingen dreigen, worden mensen geëvacueerd.
De zware windstoten in combinatie met veel regen hebben in Californië veel overlast veroorzaakt. In het dorp Camarillo Springs kwam het tot een vuil- en modderverschuiving. Rollende stenen en modder hebben de straten overspoeld, waardoor zeker tien huizen onbewoonbaar zijn geworden, zo bericht de Los Angeles Times. Veel bewoners zijn uit voorzorg vertrokken. Niet ver van Los Angeles moest een echtpaar worden gered uit snelstromend water van de Los Angeles River.
Ook de aangrenzende staat Oregon werd getroffen. Een dakloze man die met zijn zoon kampeerde, overleed donderdagmorgen toen een tak op zijn tent terechtkwam. Een tiener kwam door een botsing tegen een boom, nadat zijn auto was geraakt door een omvallende boom.
Door het noodweer kwamen aan de westkust van de Verenigde Staten meer dan 200.000 bewoners zonder stroom te zitten en werden veel scholen gesloten. Verder moesten op het vliegveld van San Francisco meer dan tweehonderd vluchten worden geannuleerd en ontstonden flinke vertragingen.
In de stad zelf was een metrostation onder water gelopen, reden veel trolleybussen niet en waren straten en kruispunten afgesloten. De Embarcadero, een trekpleister waar toeristen normaliter kunnen wandelen langs de waterkant, was afgesloten. Ook vaarten van ferry’s werden gecanceld. In Sacramento, de hoofdstad van Californië, werd de lancering van een raket afgelast.
Meteorologen waarschuwden al voor de zwaarste storm in vijf jaar tijd. In sommige districten zou het zelfs om het ergste noodweer in tien jaar gaan. Het nationale weerbureau waarschuwt voor plotselinge en hevige overstromingen, terwijl in heuvelachtige gebieden modderstromen kunnen ontstaan. In de bergen van de Sierra Nevada kan deze week tot een meter sneeuw vallen.
De vele neerslag is voor boeren een opluchting. Californië kampt namelijk met een recorddroogte. Volgens meteorologen moet het nog „maanden regenen om een eind te maken aan de droogte”.