Arabische twitteraar: onthoofding honderd keer menselijker dan verhoor door CIA
AMMAN. Het rapport over de CIA-verhoortechnieken was de afgelopen dagen het gesprek van de dag in het Midden-Oosten. Iedereen in de regio denkt met dit rapport zijn voordeel te kunnen doen.
Niemand was echt verbaasd, want sinds het schandaal in de gevangenis Abu Ghraib in Irak stond het voor alle Arabieren wel vast dat de CIA gedetineerden martelde. In de Arabische wereld is dat niet ongebruikelijk. Het verschil was alleen dat de Verenigde Staten de Arabische landen hierover altijd de les lazen.
Veel gebruikers van Twitter –dat in het Midden-Oosten erg populair is– leggen een direct verband tussen het rapport over de CIA en de huidige strijd tegen IS (Islamitische Staat). Een Twitteraar die zichzelf Shami Witness noemt, somde eerst een aantal martelingen op waaraan moslims door de CIA werden blootgesteld, om tot slot vast te stellen dat „onthoofd worden honderd keer menselijker is.” Dit laatste in een duidelijke verwijzing naar het optreden van IS.
Een van de drukste Twittergebruikers is de Iraanse ayatollah Ali Khamenei. Hij liet via Twitter weten dat het rapport bevestigde „dat de Verenigde Staten het symbool zijn van de tirannie tegen de mensheid.”
Het IS-leiderschap heeft nog geen officiële reactie gegeven. Sommige bronnen wijzen erop dat veel IS-leiders zelf ooit in Amerikaanse gevangenissen hebben gezeten. Individuele leden van IS grepen het rapport wel aan voor propagandadoeleinden. Er werd vooral op gewezen dat vrijwel alle 54 landen waar de CIA gevangenen liet martelen, tot de groep van 60 landen behoren die deelnemen aan de anti-IS-coalitie. Saudi-Arabië is een van deze 54 landen en een vermoedelijk Saudisch lid van IS schreef dat „het nu de tijd was voor de slapende (IS-)cellen op het Arabisch schiereiland om actief te worden.”
Arabische twitteraars zetten ook vraagtekens bij de Amerikaanse acties tegen het Libische regime van Gaddafi en de huidige Syrische president Assad. Nadat kolonel Gaddafi in 2011 was verdreven, kwamen er documenten aan het licht die aantoonden dat de CIA ook verdachten had overgebracht naar Libië, in de wetenschap dat ze hier zouden worden gemarteld. De Canadees Maher Arar werd in 2002 door de CIA gearresteerd en overgevlogen naar een gevangenis in Syrië, waar hij tien maanden werd gemarteld. Tegen die achtergrond noemt de twitteraar Maher Arar dit rapport „een klap in het gezicht van de voorstanders van martelen.”
In Egypte reageerden vooral mensenrechtenorganisaties verontrust op het rapport. Geen enkel land werd zo vaak door de CIA bezocht als Egypte. Mensenrechtenadvocaat Mohsen Bahnary stelde „dat voormalig president Mubarak op deze wijze zijn presidentschap veilig stelde.” Volgens Egyptische activisten werden sinds de machtsovername in 2013 meer dan 40.000 mensen in Egypte gedetineerd. Ze vrezen dat de Verenigde Staten na dit rapport iedere morele autoriteit om op het gebied van de mensenrechten nog druk uit te oefenen op Arabische regeringen, verloren hebben.