Religieuze leiders één in afkeer van slavernij
ROME. Leiders van alle wereldgodsdiensten hebben zich door het uitbrengen en ondertekenen van een verklaring gekeerd tegen mensenhandel, het verrichten van werk onder dwang en prostitutie. Doelstelling is dat de moderne slavernij in 2020 is uitgeroeid.
De Wereldraad van Kerken meldde dinsdag dat de verklaring tegen moderne slavernij, die is geïnitieerd door het Vaticaan, niet alleen is ondertekend door christelijke leiders –zowel anglicaanse, orthodoxe als rooms-katholieke– maar ook door boeddhistische, hindoeïstische, joodse en islamitische vertegenwoordigers. Zij spreken zich uit voor de vrijheid, gelijkheid en het respecteren van de waardigheid van alle mensen.
De bijeenkomst in Rome op 2 december waarin de verklaring het licht zag, was georganiseerd door het Global Freedom Network. Het zou volgens de organisatie de eerste keer in de geschiedenis zijn dat leiders van alle wereldgodsdiensten en verschillende christelijke denominaties zich verenigen in hun streven om slavernij uit te bannen. De conferentie in Rome had plaats op de Internationale Dag voor de Afschaffing van Slavernij. Onder anderen paus Franciscus was aanwezig en ook de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, hoofd van de anglicaanse gemeenschap. De paus noemde moderne slavernij, „de fysieke, economische, seksuele en psychologische uitbuiting van mannen, vrouwen en kinderen” waar wereldwijd tientallen miljoenen mensen onder lijden, „een verschrikkelijke plaag.” De bijeenkomst betitelde hij als „historisch.”