Fabiola ging heen (fotoserie)
De vrijdag overleden koningin Fabiola was een oude, aristocratische dame, maar ook een bewogen mens. Een terugblik in foto’s op een leven waarmee ze veel Belgen inspireerde.
De Mathilde van haar tijd, zo is Fabiola terugblikkend wel omschreven. Toen de Spaanse dona zich in 1960 België vestigde, wist zij snel de harten van de Belgen te veroveren. De Belgen merkten dat Fabiola hun koning –in die tijd de ”trieste koning” genoemd– opfleurde.
Vanaf het begin zette de gelovige vorstin zich in voor de zwakken. Ook binnen de familie probeerde ze hulp te bieden waar dat nodig was. Vooral in de periode dat Boudewijns broer Albert overhoop lag met zijn echtgenote Paola bood Fabiola een warm onderkomen aan haar neefjes en nicht, onder wie de huidige koning Filip.
Haar geloof stempelde haar werk en inzet. Boudewijn en Fabiola onderhielden nauwe contacten met de paus en de Belgische rooms-katholieke geestelijken. De koningin voelde zich, net als de huidige koning en koningin, aangetrokken tot de charismatische stroming binnen de Rooms-Katholieke Kerk.
Zij lijkt er geen hand in te hebben gehad dat koning Boudewijn in 1990 weigerde de Belgische abortuswet te tekenen en een dag afstand deed van de troon. Na de dood van haar man in 1993 zei Fabiola hierover: „Hij was niet te vermurwen, er was niets aan te doen.” Dat is uitgelegd als bewijs dat het vooral een actie van Boudewijn was, ook al was Fabiola net zo goed fel tegen abortus, en euthanasie.
De dood van haar man in 1993 betekende een flinke verandering. Na de uitvaartplechtigheid van koning Boudewijn kwam Fabiola op de derde plaats te staan, na koning Albert en koningin Paola. Haar inzet voor het land bleef echter.
Maar de jaren gingen meer en meer tellen. Sinds 2009 ging het hard achteruit. Dat was reden voor haar om haar financiële zaken voor na haar dood te regelen. De manier waarop zij dat deed, viel bij veel Belgen niet in goede aarde: ze stelde haar erfenis veilig in een stichting. Er werd gevreesd dat zo staatsgeld werd weggesluisd, maar volgens Fabiola ging het om de opbrengst van de verkoop van meubels en schilderijen die zij erfde van haar Franse voorouders.
De laatste jaren verscheen zij niet meer in het openbaar. Vrijdag kwam toch nog onverwachts het bericht van haar dood. Een oude, wijze dame ging heen.
Fabiola
(1928-2014)
1928 – Geboren in Madrid als dona Fabiola Fernanda Maria-de-las-Victorias Antonia Adelaida de Mora y Aragon.
1931 – Vader kiest zijde van Spaanse dictator Franco, familie wijkt daarom uit naar Frankrijk en Zwitserland.
1939 – Terugkeer naar Madrid.
1955 – Schrijft een bekend geworden sprookjesverhaal, De Indische Waterlelies.
1956 – Werkzaam als zuster, overweegt in het klooster te gaan.
1960 – Huwelijk met Boudewijn van België, die dan al tien jaar koning is.
1961 – Bergketen op Antarctica naar haar vernoemd. Diverse miskramen deze jaren.
1965 – Beschermvrouwe van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth.
1976 – Koning Boudewijn viert 25-jarig regeringsjubileum.
1993 – Koning Boudewijn overlijdt, zwager Albert wordt koning.
2009 – Verzwakt na zware longontsteking.
2013 – Neef Filip volgt zijn vader, koning Albert II, op.
2014 – Op 5 december overleden.