Economie

Economie werpt juk van kredietcrisis af, stelt DNB

AMSTERDAM. Na jaren van krimp laat Nederland de crisis steeds meer achter zich. Volgens de Nederlandsche Bank (DNB) bereikt de economie in 2016 eindelijk weer het niveau van vóór de crisis. Ook daalt dan, voor het eerst sinds 2008, de staatsschuld weer.

Redactie economie
8 December 2014 13:04Gewijzigd op 15 November 2020 14:59
DNB. beeld ANP
DNB. beeld ANP

Na jaren waarin huishoudens, bedrijven en de overheid tegelijkertijd „de tering naar de nering” zetten, werpt Nederland daarmee „het juk van de kredietcrisis langzamerhand van zich af” constateert DNB in een vandaag verschenen prognose. Daarin voorziet de centrale bank voor dit jaar een groei van de economie met 0,8 procent. In 2015 en 2016 loopt die groei op naar respectievelijk 1,2 en 1,5 procent, wat volgens DNB nog fors kan oplopen indien het investeringsplan van de Europese Commissie van de grond komt.

Is de groei nu nog puur aan de export te danken, de komende jaren nemen de binnenlandse bestedingen (consumptie, bedrijfsinvesteringen en overheidsbestedingen) het stokje over. Zo groeien dit jaar voor het eerst in lange tijd de consumentenbestedingen weer, om met een toename van 1,8 procent in 2016 zelfs de grootste groei (op 2007 na) neer te zetten in de afgelopen vijftien jaar.

DNB wijt dit aan een groeiend consumentenvertrouwen, aantrekkende woningprijzen en een koopkrachtstijging. Doordat de lonen harder groeien dan de inflatie, voorziet DNB ook de komende jaren hogere beschikbare inkomens. Mede hierdoor krijgt ook de woningmarkt een impuls en zullen de huizenprijzen stijgen.

Ook op de arbeidsmarkt ziet DNB herstel. Zo kwam er in het afgelopen kwartaal een einde aan een periode van tien kwartalen waarin de werkgelegenheid kromp.

Het positieve sentiment heeft ook zijn weerslag op de overheidsfinanciën. Zo daalt het begrotingstekort van 2,5 procent in 2014 naar 1,8 procent in 2016. In dat jaar ligt er ook, voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis in 2008, een daling van de overheidsschuld in het verschiet (van 69,2 naar 68,8 van het bbp).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer