Spanning stad en polder in panorama Capelsebrug
ROTTERDAM. Bij metrostation Capelsebrug, op de grens van Rotterdam en Capelle aan den IJssel, trakteert vervoersmaatschappij RET reizigers en voorbijgangers sinds vorige week op een omvangrijk kunstwerk: een panorama van Rotterdam, begeleid met geluidsfragmenten. „Hier houdt de stad op en begint de polder.”
Tot voor kort ervoeren voorbijganger de duistere fietstunnel bij bus- en metrostation Capelsebrug als onveilig, volgens de RET. In een recente, grootschalige aanpak van Capelsebrug is daarom ook de fietstunnel meegenomen.
Om de sfeer te verbeteren kreeg de doorgang lichtkoepels. Verder heeft de blinde stationsmuur aan de tunnelzijde plaatsgemaakt voor een glazen achterwand. Hierdoor biedt de RET nu haar reizigers het volle zicht op een fraai, zeventig meter lang kunstwerk dat de transformatie van de tunnel compleet maakt. „Een panorama van Rotterdam”, verklaart kunstenaar Erik Sandifort. Geschoten door de Rotterdamse panoramafotograaf Huib Nederhof, en daarna door hem tot kunstwerk omgevormd.
Sandifort: „Ik kreeg van de RET het verzoek om er iets aan te brengen waar de reiziger zich prettig bij zou gaan voelen, en wat de identiteit van de locatie zou benadrukken.” Hij ziet het station sterk als overgang tussen de stad en de polder. „Een reiziger die hier vanuit de Krimpenerwaard de metro neemt, stapt via Capelsebrug de stad in. Hij komt vanuit een groen landschap in een betonnen omgeving van chaos terecht. Vanuit een wereld van rust naar een wereld waar gewoond, gewerkt en gewinkeld wordt.”
Als je het panorama van de havenstad goed bekijkt, zul je ook elementen uit de polder ontdekken, onthult Sandifort. „Die heb ik er zelf in verwerkt.” Waar stad en platteland elkaar ontmoeten ontstaan namelijk spanningen, legt de Rotterdammer zijn bedoeling uit. „Elke stad heeft de neiging haar omgeving op te eten. Die strijd zie je terug in de ‘scherven’ natuur die op het panorama voorkomen.” Tegelijkertijd laten die scherven zien dat de polder ook invloed heeft op de stad. „De reiziger die vanuit de polder in de stad komt, draagt nog flarden beeld van de natuur met zich mee.”
Naast beeld is het kunstwerk ook van geluid voorzien. Zo leest de bekende Rotterdammer Jules Deelder –stadsdichter en avondburgemeester– een gedicht over de Maasstad voor. Ook waarschuwt de van bekende bioloog Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam de reizigers: „Hier houdt de stad op en begint de polder. Mijn reisadvies luidt: „Blijf waar u bent…” Het mooiste uitzicht over de stad vindt u hier op de Capelsebrugboulevard.”