Door Westen gesteunde politie Kenia moordt erop los
NAIROBI (AP). Keniaanse agenten schrikken niet terug voor het vermoorden van ongewapende terreurverdachten, onwillige afpersingsdoelwitten en zelfs kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van persbureau AP. De louche praktijken van de politie jagen de bevolking angst aan, geven de corruptie een impuls en spelen de strijd tegen het terrorisme parten.
Het was al langer bekend dat in Kenia doodseskaders opereren. Uit vraaggesprekken met slachtoffers, politieagenten, advocaten, activisten en deskundigen blijkt dat een belangrijk deel van het geweld op het conto van gewone dienders moet worden geschreven. Onderzoek van AP heeft uitgewezen dat de daders nagenoeg altijd vrijuit gaan.
Zes nabestaanden vertelden AP dat hun verwanten verdwenen of dood werden gevonden nadat de politie hen had opgepakt. Overlevenden van een schietpartij op 13 mei waarbij de politie betrokken was, verklaarden nadien dat een agent een vriend van hen ombracht. Die zou de politieman niet snel genoeg hebben betaald. En dan is er nog de mensenrechtenadvocaat die verhaalde hoe agenten tijdens een mislukte inval een 14-jarig meisje doodschoten en haar lichaam in het bos probeerden weg te maken.
„Illegale moorden zijn eerder regel dan uitzondering”, concludeerde forensisch deskundige Eric Thuo van de Keniaanse mensenrechtenorganisatie Onafhankelijke Medisch-Juridische Eenheid in een onlangs verschenen rapport. Hij onderzocht bijna tweeduizend fatale schietincidenten in de afgelopen vijf jaar en becijferde dat de politie een rol speelde in twee derde van die voorvallen. Aan veel van de incidenten kleeft de verdenking van liquidatie door agenten.
De politie noch de onafhankelijke toezichthouder op de politie wil reageren op de beschuldigingen. Maar drie politieofficieren hebben tegenover AP bevestigd dat buitengerechtelijke executies heel gebruikelijk zijn. De leiding van de politie is volgens hen goed op de hoogte van die praktijken en geeft niet zelden zelf het bevel. De drie ingewijden willen uit angst voor vergeldingsmaatregelen hun namen niet afgedrukt zien.
Sommige politiemoorden worden door de pers gerechtvaardigd als nu eenmaal onvermijdelijk vallende spaanders in de strijd tegen het terrorisme. Zo vergoelijken ze de liquidatie van vijf jongeren in een bos bij Nyeri in april. Het vijftal zou lid zijn geweest van de Somalische terreurbeweging Al-Shabab. Hun nabestaanden ontkennen dat echter in alle toonaarden. Deskundigen waarschuwen dat de wrede politiemethoden gedesillusioneerde jongeren juist in de armen van terroristen kunnen drijven.
Omdat de Keniaanse politie naar eigen zeggen in de voorste gelederen strijdt tegen het wereldwijde terrorisme krijgt zij jaarlijks miljoenen euro’s van het Westen. De nieuwe onthullingen over het brute en wetteloze optreden van de politie zetten die steun in een schril licht.