Binnenland

Duizenden bezwaren bij politie om nieuwe baan

AMSTERDAM (ANP). Ruim een derde van de ongeveer 65.000 politiemedewerkers heeft bezwaar tegen de toewijzing van hun nieuwe functie. Die nieuwe functies krijgt iedereen vanwege de omvorming naar een Nationale Politie. Circa 25.000 politiemedewerkers hebben hun bezwaar aangegeven. Ruim 9000 van hen zijn een geschilprocedure begonnen en er lopen op dit moment 2600 rechtszaken.

2 December 2014 15:25Gewijzigd op 15 November 2020 14:50
Beeld ANP
Beeld ANP

Dit bleek dinsdag bij de bestuursrechter in Amsterdam. Daar vechten acht politiemensen hun nieuwe plaatsing aan.

Vorige week zei Jannine van den Berg van de korpsleiding in een gesprek met het ANP, dat de grootste problemen bij de ondersteuning binnen de politie liggen. Ongeveer de helft daarvan wordt vanuit het hele land ondergebracht op drie locaties: Rotterdam, Zwolle en Eindhoven. „Dat is ingrijpend.”

Volgens de advocaten van de acht dienders is het inkomen niet het grootste probleem. Er is te weinig rekening gehouden met het benutten van de kwaliteiten en talenten die er zijn. Dat geldt niet alleen voor hun cliënten, maar breed in de organisatie.

Daardoor heerst er veel frustratie binnen de politie. Die is er ook omdat de baas van de politie, korpschef Gerard Bouman, in de ogen van de politiemensen „niet serieus” zou hebben gekeken naar hun bezwaren. Volgens de advocaat van de korpsleiding moet Bouman zich echter houden aan afspraken die zijn gemaakt met verantwoordelijk minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en de bonden.

Een van de acht bezwaarmakers is docent Integrale Beroepsvaardigheids Training (IBT), training die cruciaal is voor alle dienders. De docent vertelt dat hij en zijn collega’s niet meer in de praktijk mogen werken. „En dat moet wel. Als docent moet je de ontwikkelingen op straat meekrijgen en oplossingen vinden”, legt hij uit.

De docent zegt ook dat de leidinggevende van zijn IBT-afdeling in Amsterdam de situatie „onwenselijk’ vindt. Dat is ook doorgegeven aan de politietop. ,Deze fout wordt gezien, maar daar wordt de komende jaren nog niets aan gedaan. Dat doet pijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer