Psychische problemen kosten 20 miljard euro
DEN HAAG (ANP). Psychische problemen kosten de maatschappij jaarlijks 20 miljard euro. Daarin zitten de kosten voor zorg, ziekteverzuim, productieverlies en arbeidsongeschiktheid.
Dat blijkt uit een onderzoek van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, dat minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. De 20 miljard euro komt overeen met ruim 3 procent van de omvang van onze economie.
Uit het onderzoek blijkt dat ruim twee derde (68 procent) van de Nederlanders met psychische aandoeningen of klachten toch werkt. Van de door de OESO onderzochte landen scoort alleen Zwitserland op dit punt hoger. Nederland scoort slecht op het punt van het aantal ziekmeldingen door mensen met ernstige of matige psychische klachten. Dat ligt een derde tot de helft hoger dan het gemiddelde van alle OESO-landen.
In een reactie op het onderzoek benadrukt Klijnsma het belang van werk voor mensen met psychische problemen. „Het hebben van een baan, de dagelijkse omgang met collega’s, dat draagt er vaak toe bij om je beter te voelen.” Volgens Klijnsma is het kabinet al bezig met de aanbevelingen uit het OESO-rapport. „Maar er moet nog veel gebeuren. De Participatiewet vergroot de kansen op de arbeidsmarkt voor mensen met een arbeidsbeperking en we geven degenen met psychische problemen speciale aandacht.”
Eén op de vijf mensen op de wereld heeft psychische aandoeningen of problemen, van wie 5 procent ernstig en 15 procent lichte of matige problemen.