Buitenland

Zwitsers wijzen immigratiebeperking af

BERN. Een referendum over het drastisch beperken van immi­gratie in Zwitserland heeft zondag geen meerderheid gehaald.

Redactie buitenland
1 December 2014 09:18Gewijzigd op 15 November 2020 14:47
BERN. De Zwitsers konden gisteren per referendum stemmen over onder andere de inperking van het aantal immigranten in hun land. beeld EPA
BERN. De Zwitsers konden gisteren per referendum stemmen over onder andere de inperking van het aantal immigranten in hun land. beeld EPA

De Zwitsers spraken zich ook uit over een voorstel om de centrale bank te verplichten een vijfde van zijn totale reserves in goud aan te houden. Ook dit plan werd met een ruime meerderheid afgewezen. Als het was aangenomen, zou de centrale bank de komende jaren enorme hoeveelheden goud moeten hebben kopen, wat tot een stijging van de prijs op de wereld­markt zou hebben geleid. Het zou ook voor Nederland gevolgen hebben gehad, omdat Zwitser­land kilo’s goud bewaart die de nazi’s tijdens de oorlog uit de kluis van De Nederlandsche Bank hebben geroofd. Nederland heeft jaren geprobeerd het goud terug te krijgen.

Het voorstel was afkomstig van de rechts-populistische Zwitserse Volkspartij (SVP). Die vindt dat het Alpenland zich beter moet bewapenen tegen de crises in de Verenigde Staten en de eurolanden.

De centrale bank en de regering waren fel tegen het voorstel. Met de opgelegde omvang van de reserves zou de bank niet meer goed kunnen inspelen op hachelijke situaties in de wereldeconomie. Zo koopt de bank nu euro’s op om te voorkomen dat de waarde van de Zwitserse frank te hoog wordt.

Slechts 26 procent van de Zwitserse bevolking stemde voor het plan om de jaarlijkse immigratie te beperken tot maximaal 0,2 procent van de bevolking, wat zou neerkomen op zo’n 16.000 immigranten per jaar.

Momenteel trekken jaarlijks zo’n 80.000 immigranten naar Zwitserland. Iets meer dan 22 procent stemde voor. Het voorstel was afkomstig van de rechtse milieubeweging Ecopop.

Een derde voorstel, over het schrappen van belastingvoor­delen voor rijke buitenlanders die in Zwitserland wonen, haalde het evenmin. Iets minder dan 60 procent stemde tegen het idee.

Zwitserland kent een traditie van het houden van referenda. Berucht was de volksstemming over een verbod op de bouw van nieuwe minaretten, in 2009. Dat verbod haalde het met een nipte meerderheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer