Kerk & religie

Duits protest tegen naakt in de kerk

Protestantse christenen in Bremen hebben in een demonstratie geprotesteerd tegen de opvoering van het toneelstuk ”De tien geboden”. Het toneelstuk, waarin naakte vrouwen optreden, werd eind vorige week in Friedenskirche in Bremen opgevoerd.

Kerkredactie
27 January 2004 10:18Gewijzigd op 14 November 2020 00:54

Regisseur en overtuigd atheïst Johann Kresnik wil in het toneelstuk moderne zonden in de maatschappij -corruptie, kinderarbeid, oorlog- aan de kaak stellen. Hij laat zes oudere vrouwen achter de naaimachine een Duitse vlag fabriceren. De scène moet de uitbuiting van arbeiders in lagelonenlanden uitbeelden. Tegelijk wil Kresnik ermee laten zien hoe de moderne maatschappij met oude mensen omgaat.

Het toneelstuk was oorspronkelijk gepland in de Bremense St. Petri-Domkirche. Daar riep dat echter massaal protest op. Mensen dreigden hun lidmaatschap op te zeggen. De Domkirche stopte daarop met de proefopvoeringen en annuleerde de afspraak. Vervolgens stelde de Friedenskirche haar gebouw ter beschikking.

Op het moment dat in het toneelstuk de naakte vrouwen optraden, verlieten enkelen van de ongeveer 200 bezoekers de voorstelling. Na afloop gaf het publiek een luid applaus.

Organisator van de protestdemonstratie is de Arbeitsgemeinschaft Missionarische Kirche (AMK), waarin zeven protestantse gemeenten samenwerken. De rond de 1000 deelnemers toonden buiten de Friedenskirche een spandoek met het bijbelwoord: „Mijn huis zal een huis des gebed genaamd worden” (Matth. 21:13).

Een van de deelnemers, ds. Joachim Musiolik, noemt het tegenover de Duitse protestantse persdienst Idea een schandaal dat kerkelijke vertegenwoordigers hun gebouw voor een dergelijke opvoering ter beschikking stellen. „Met de demonstratie hebben we willen aantonen dat er nog veel kerken en predikanten zijn die trouw blijven aan hun opdracht, namelijk aan mensen de boodschap van Jezus Christus te verkondigen.” Scherpe kritiek wordt geuit in de richting van de Friedenskirche, die haar kerkgebouw „aan dit laag bij de grondse toneelstuk overgeeft.” „Het is liefdeloos om met mensen samen te werken die de kerk in de drek trekken.”

De predikant van de Friedenskirche, ds. Bernd Klingbeil-Jahr, kan zich echter wel vinden in de opvoering van het omstreden toneelstuk. „Kresnik laat zowel twijfel als geloof zien, dat vind ik groots”, vindt hij.

Het Theater in Bremen heeft uitvoeringen van het stuk gepland tot en met juni dit jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer